Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Malý, no srdcom veľký muž má 80!
Zdielať na

Malý, no srdcom veľký muž má 80!

Zdroj: profimedia.sk

“Čo sa týka herectva, veľa rokov som vôbec netušil, či som dobrý, ale vedel som, že je to to, čo chcem naozaj robiť. Viete, mal som šťastie, že som si zahral vo filme Absolvent. A svetlo sa preplo z nezamestnaného na hviezdu.” D. Hoffman

Malý (167cm) veľký (držiteľ dvoch Oscarov a mnohých iných ocenení) muž sa narodil 8.8. 1937 v Los Angeles a oslavuje neuveriteľných 80 rokov! Jeho otec, Harry Hoffman pracoval ako dodávateľ nábytku pre Columbia Pictures. Vychovávali ho v židovskej rodine ukrainsko - rusko - poľsko - rumunského pôvodu.

Dustin Hoffman vo filme Absolvent

Dustin Hoffman vo filme Absolvent

profimedia.sk

​Po strednej škole ho najskôr zaujala medicína, ale toto štúdium zanechal pre slabý prospech. Dopočul sa, že z herectva ešte nikoho nevyhodili a keďže sa príliš nehrnul do práce, tak sa rozhodol, že skúsi ísť touto cestou. Navštevoval taktiež rôzne herecké kurzy, či amatérske divadlá. Dva roky hral v divadle Pasadena spolu s kamarátom Genom Hackmanom. Ten sa však rozhodol presťahovať do New Yorku, kde sú lepšie divadelné príležitosti. Netrvalo dlho a Dustin ho nasledoval. Dokonca bol nejaký čas aj jeho spolubývajúcim a spával v kuchyni na podlahe v Hackmanovom jednoizbovom byte. V New Yorku hral prevažne v reklamných šotoch, malých televíznych úlohách a menších divadlách.

Dustin Hoffman vo filme Kramerova versus Kramer

Dustin Hoffman vo filme Kramerova versus Kramer

profimedia.sk

Život mladého herca však rozhodne nie je jednoduchý a tak si Dustin musel vyskúšať aj iné povolania. Robil napríklad pomocníka v psychiatrickej liečebni, predvádzača hračiek v obchodnom dome alebo klaviristu v baletnej škole. Ako divadelný herec zožal prvé ovácie kritiky až v roku 1961, a to účinkovaním v hre Čakanie na Godota. Jeho filmovým debutom bola snímka The Tiger Makes Out, ale úspech mu priniesol až film Absolvent (1967). Ako sám vraví, týmto filmom sa stal zo dňa na deň hviezdou a vyslúžil si dokonca i nomináciu na Oscara. Potom nasledoval Polnočný kovboj, za ktorého bol opäť nominovaný, ale znova neocenený. Nasledovalo mnoho iných filmov, z ktorých najznámejšie sú: Malý veľký muž (1970), Lenny (1974, opäť nominácia na Oscara), Všetci prezidentovi muži (1976), Maratónec (1976). Napokon prišiel aj ten vytúžený Oscar, a to za film Kramerová vs. Kramer (1979). Nasledovala veľmi obľúbená komédia Tootsie (1982), za ktorú opäť dostal nomináciu, a napokon aj druhého Oscara za film Rain Man (1988), v ktorom bezkonkurenčne stvárnil autistického brata Toma Cruisa. Poslednú nomináciu dostal za film Vrtieť psom (1997), ktorý aj sám produkoval. V súčasnosti ešte stále aktívne hrá, režíruje, ale aj učí mladých hercov.

Dustin Hoffman vo filme Tootsie

Dustin Hoffman vo filme Tootsie

profimedia.sk

Zaujímavosti z jeho života:

Zahral si v dvoch filmoch o Petrovi Panovi (Hook 1991 a Hľadanie Krajiny-Nekrajiny 2004). Vzhľadom na účinkovanie vo filme o kapitánovi Hookovi, ho Gene Hackman začal volať Hook. Táto prezývka mu “prischla” a viacerí priatelia ho tak volajú dodnes.

Dustin Hoffman vo filme Rainman

Dustin Hoffman vo filme Rainman

profimedia.sk

Vo filme Rain Man mal Dustin pôvodne hrať rolu Charlieho Babbita, ktorého stvárnil Tom Cruise. Hoffman sa však stal svedkom koncertu jedného silno postihnutého chlapca, ktorý ho dojal až k slzám a rozhodol sa stvárniť Raymonda sám. Tri týždne pred nakrúcaním však veľmi znervóznel a mal pocit, že úlohu nezvládne. Žiadal režiséra Barryho Levinsona, aby ho preobsadil. Ešte že ho nepočúvol :)

Tootsie bolo meno, ktoré mu pôvodne dala jeho mama Lilian. Často mu hovorila: ako sa má môj “tootsie wootsie”? Dustin preto hovoril, že jeho mama je srdcom filmu. Bohužiaľ sa premiéry filmu už nedočkala.

Tootsie

Tootsie

profimedia.sk

​Vybrali ho na rolu Bea Burroughsa vo filme Klebetí sa… (2005), pretože vznikla na základe postavy z filmu Absolvent (1967), ktorú Hoffman stvárnil 38 rokov pred tým. Napokon si ho zahral Kevin Costner.

Pôvodne mal hrať rolu Michaela Corleoneho v Krstnom otcovi (1972). Túto úlohu však prenechal Al-Pacinovi.

Najčítanejšie