Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Richard Gere vie, kvôli komu už nemôže viac hrať v Hollywoode!
Zdielať na

Richard Gere vie, kvôli komu už nemôže viac hrať v Hollywoode!

Zdroj: profimedia.sk

Počas dvoch desaťročí bol tento elegán hotovým pokladom pre filmové spoločnosti. Už od čias, keď sa po prvý raz objavil na plátne s Juliou Roberts vo filme Pretty Woman až po “pseudo-comeback” v Neveste na úteku. A potom sa niečo stalo...

Gere prestal účinkovať v mainstreamových filmoch Hollywoodu. Napriek tomu, že je to celkom bežná prax hercov s pribúdajúcimi rokmi, Gere je presvedčený, že to nemá nič spoločné s jeho vekom, ale úplne iným faktorom. Tým je podľa neho Čína, krajina, ktorá v súčasnosti financuje veľkú časť Hollywoodu. Nie náhodou, je to aj krajina, ktorú Gere - praktizujúci tibetský budhista a dlhoročný priateľ náboženského exilového vodcu, Dalajlámu - znevážil počas udeľovania Oscarov v roku 1993, keď začal rozprávať mimo scenár.

Dalai Lama s Richardom Gerom

Dalai Lama s Richardom Gerom

profimedia.sk

"Určite sú filmy, v ktorých nemôžem hrať, pretože Číňania povedia: nie s ním“, povedal Gere v rozhovore pre Hollywoodského reportéra. "Nedávno som zažil situáciu, keď niekto povedal, že so mnou nemôžu financovať film, pretože by to nahnevalo Číňanov.” Od incidentu, ktorý sa stal na Oscaroch, Gere neutíchol, ale práve naopak. Poskytoval mnohé rozhovory, kde opisoval hroznú situáciu v krajine, bojoval za ich ľudské práva, oslobodenie Tibetu, či chcel bojkotovať Olympijské hry v roku 2008. “Mal som spolupracovať na jednom projekte s čínskym režisérom a dva týždne pred natáčaním mi zatelefonoval a povedal: ‘prepáč, ale nemôžem to urobiť.’ Mali sme tajný telefonát na chránenej linke a povedal mi, že ak by sme spolupracovali, on i jeho rodina sa v živote nevrátia do USA a on už nikdy nedostane prácu.”

ISIFA

​Ale aby sme nezavádzali, Gere neľutuje fakt, že momentálne účinkuje v nízkorozpočtových, či takzvaných “béčkových” filmoch. Absolútne mu nechýba ten lesk a sláva na červenom koberci a dodáva: ”Vôbec nemám záujem hrať nejakých Jedaiov.”

Veľmi dôležité je podotknúť, že Gere má niečo, čo Hollywood momentálne nemá: peniaze a slobodu. “Tri dekády som bol dosť úspešný na to, aby som si dnes mohol dovoliť robiť tieto menšie filmy.” A Číne odkazuje: ”Ten pocit je vzájomný."

Autor LL

Najčítanejšie