Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Masaryk má najviac nominácií na Českého leva!
Zdielať na
Novinky

Masaryk má najviac nominácií na Českého leva!

Zdroj: GARFIELD FILM

Historická dráma Juliusa Ševčíka získala štrnásť nominácií, získať však môže maximálne trinásť cien, keďže v jednej kategórii má dvojité zastúpenie.

MASARYK je venovaný jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka. V hlavnej úlohe filmu Masaryk účinkuje v jednej zo svojich najlepších úloh  český herec Karel Roden. V úlohách skutočných historických postáv uvidíme plejádu českých a slovenských hereckých osobností – Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneša, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškowa ako Emanuela Moravca. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Osobnú tajomníčku Jána Masaryka hrá Emília Vášáryová, ďalej hrajú Zuzana Kronerová, Martin Hoffman, Ján Grešo, Ján Jackuliak.

TRAILER MASARYK

Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote. 

Okrem kategórie Najlepší film má  nominácie aj v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Karel Roden), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Arly Jover), Najlepší scenár (Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík), Najlepšia kamera (Martin Štrba), Najlepší strih, Najlepší zvuk, Najlepšia hudba, Najlepšia filmová scénografia, Najlepšie kostýmy a Najlepšie masky. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe má vďaka Oldřichovi Kaiserovi a Hannsovi Zischlerovi  až dvojité zastúpenie. Masaryk bude mať v našich kinách premiéru 23. marca.

O dve nominácie menej ako Masaryk, dvanásť,  získal historický triler Operácia Anthropoid Seana Ellisa, deväť si ich pripísala na konto dráma Učiteľka Jana Hřebejka a osem životopisná snímka Ja, Olga Hepnarová, ktorú nakrútili Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Všetky menované snímky bojujú o triumf v najprestížnejšej kategórii Najlepší film, kde ich dopĺňa dráma Rodinný film Olma Omerzua.

TRAILER Operácia Anthropoid

TRAILER Učiteľka

TRAILER Ja, Olga Hepnarová

Slávnostné udeľovanie cien Českého leva sa uskutoční v sobotu 4. marca v pražskom Rudolfine.

Najčítanejšie