Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Malá Amerika alebo čo bude s USA pod vedením Trumpa?
Zdielať na

Malá Amerika alebo čo bude s USA pod vedením Trumpa?

Zdroj: SITA

Film „Little America“ je zasadený do blízkej budúcnosti, v ktorej americký prezident privedie Ameriku do krachu a zanecháva krajinu napospas dlhom voči Číne.

Universal zvíťazil v bitke o práva na „Malú Ameriku“ („Little America“), futuristický dobrodružný film, ktorého producentom bude Michael Bay so svojimi partnermi, Andrewom Formom a Bradom Fullerom. Na scenári a réžii sa bude podieľať britský filmár Rowan Athale, ktorý stojí za kriminálnym trilerom Wasteland (2012). Podľa niektorých zdrojov pôjde namiesto „sci-fi“ o „sci-fun“ príbeh, ktorý je zasadený do nie veľmi vábnej budúcnosti. Donaldovi Trumpovi podobný prezident privedie Ameriku do krachu a ponechá svoju krajinu napospas dlhom voči Číne. Ázijský gigant bude vlastniť Ameriku a mnoho ľudí sa rozhodne emigrovať do Číny, aby si tam našlo robotu. Aj takúto scenáristickú víziu majú autori o blízkej budúcnosti USA.

V tomto „novom svete“ si istý čínsky miliardár najme bývalého člena americkej vojenskej jednotky, aby sa vrátil do „amerického geta“ a zachránil tam jeho dcéru. Viaceré zdroje uvádzajú, že film sa bude niesť v podobnom duchu ako Útek z New Yorku (Escape from New York) Johna Carpentera z roku 1981, v ktorom si zahral Kurt Russell.

Michael Bay spolu so svojimi spoločníkmi vôbec nie je nováčikom medzi futuristickými filmami. Produkoval napríklad filmovú sériu Purge, ktorá sa výborne zladila so súčasným duchom doby. Tieto filmy zobrazujú americkú spoločnosť vedenú zbohatlíckou, belošskou spoločenskou vrstvou, v ktorej bolo ľuďom raz ročne dovolené zapojiť sa do nechutných, priam neľudských zločinov bez akýchkoľvek právnych následkov.

Mladý filmár Rowan Athale zase spôsobil vo svojej krajine miernu senzáciu svojím filmom Wasteland (2012), vďaka ktorému bol nominovaný na britskú cenu nezávislého filmu The Douglas Hickox za najlepšieho debutujúceho režiséra.

Fakt, že film kritizujúci Trumpove vládnutie v krajine je už v procese výroby vzhľadom na hollywoodsku záľubu v satirizovaní domáceho politického diania nie je vôbec prekvapivé. Každopádne bude veľmi zaujímavé sledovať, či filmová predpoveď o najbližšej budúcnosti Ameriky pod nadvládou Donalda Trumpa bude korešpondovať s aktuálnym dianím v krajine.

Najčítanejšie