Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chcete sa dozvedieť, ako chrániť našu planétu? Ekotopfilm-Envirofilm štartuje už o dva dni
Zdielať na

Chcete sa dozvedieť, ako chrániť našu planétu? Ekotopfilm-Envirofilm štartuje už o dva dni

Zdroj: Ekotopfilm

Pozývame všetkých, príďte sa pozrieť na filmy zamerané na tému ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja. Okrem fascinujúcich a dychberúcich dokumentárnych filmov z celého sveta majú pre vás tvorcovia pripravené zaujímavé sprievodné aktivity, prednášky a diskusie. Vstup na festival a všetky jeho sprievodné akcie sú ZADARMO;)

NA KONCI EVOLÚCIE NIE JE KRÁSA je nosnou myšlienkou tohto ročníka festivalu a súčasťou kampane, ktorá práve začína. Buďte pritom.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm otvorí 22. mája svoje dvere pre širokú laickú a odbornú verejnosť. Festival počas jedného týždňa predstaví viac ako 100 dokumentárnych filmov zameraných na témy ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja.

Hlavným hosťom festivalu bude Polly Higgins, uznávaná právnička a zakladateľka Earth Law Alliance (Aliancia za práva Zeme) a The Earth Community Trust (Nadácia spoločenstva Zeme), ktorá získala celý rad ocenení za svoju prácu a snaží sa presadiť Zákon o ekocíde. Ekocída je definovaná ako ničenie rozsiahlych oblastí prírodného prostredia činnosťami ako sú nukleárna vojna, nadmerné využívanie zdrojov, alebo ukladanie škodlivých chemikálií.

Prihlásilo sa rekordných vyše 1 000 filmov z celého sveta, z ktorých bolo 115 vybraných do súťaže pre týždňový program festivalu, ktorý bude paralelne prebiehať v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Festival bude zároveň obohatený o sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií.

My vám tento týždeň predstavujeme dva aktuálne tituly z festivalu:

SVETIELKA ZEME
DAVID ATTENBOROUGH’S LIGHT ON EARTH

Ekotofilm

RÉŽIA / DIRECTOR: JOE LONCRAINE
ROK / YEAR: 2016
ŠTÁT / STATE: RAKÚSKO / AUSTRIA
KATEGÓRIA / CATEGORY: A
MINUTÁŽ / DURATION: 51
JAZYK / LANGUAGE: ANGLICKÝ / ENGLISH
TITULKY / SUBTITLES: SLOVENSKÉ / SLOVAK

Pôsobivé a magické svetielkovanie hmyzu, svätojánskych mušiek a planktónu je známe pod pojmom bioluminiscencia, čiže svetlo, ktoré vyrobí živý tvor. Ale prečo ho tieto živočíchy produkujú? Už celé storočia sme ohromení touto krásou a záhadou. Po prvýkrát v histórii začíname poodhaľovať závoj tajomstva živých svetielok. Sir David Attenborough bude naším sprievodcom a prevedie nás svetom ako sám vraví „celkom odlišným ako je ten náš“.

Trailer k dokumentu:



NESMRTEĽNÝ LES
IMMORTAL FOREST

Ekotopfilm

RÉŽIA / DIRECTOR: ERIK BALÁŽ
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SLOVENSKO / SLOVAKIA
KATEGÓRIA / CATEGORY: A
MINUTÁŽ / DURATION: 51
JAZYK / LANGUAGE: SLOVENSKÝ / SLOVAK
TITULKY / SUBTITLES: BEZ TITULKOV / NO SUBTITLES

Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les. Jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večný sprievodca medveď. Život medveďov je tu tesne spojený so životom stromov a celého pralesa. Ten im poskytuje útočisko pred človekom a všetko čo k životu potrebujú. Je to prírodný raj. Rozmanitý, nebezpečný, no zároveň krehký svet divokej prírody, ktorý sa stále riadi zákonmi prírody a nie človeka.

Trailer k dokumentu:

Než sa festival už v pondelok naplno rozbehne, ponúka vám televízia JOJ PLUS už túto nedeľu 21. mája o 12:30 dokument Obrázky z Podyjí.

Súvisiace články

Najčítanejšie