Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kto má najviac nominácií na slovenské filmové ceny Slnko v sieti?
Zdielať na

Kto má najviac nominácií na slovenské filmové ceny Slnko v sieti?

Najviac, až 13 nominácií, má doteraz najúspešnejší slovenský film.

Krimithriller Čiara má 13 nominácií, vrátane tej pre Najlepší hraný film. Snímka Petra Bebjaka z prostredia slovensko-ukrajinskej hranice môže ďalej triumfovať aj v kategóriách Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár (Peter Balko), Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Tomáš Maštalír), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Kristína Kanátová), Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Andy Hryc), Najlepší kameramanský výkon (Martin Žiaran), Najlepšia filmová hudba (Slavo Solovic), Najlepší strih (Marek Kráľovský), Najlepší filmový zvuk (Viktor Krivosudský), Najlepší architekt - scénograf (Václav Novák), Najlepšie kostýmy (Ján Kocman) a Najlepšie masky (Michaela Kicková).

Čiara

Čiara

Continental film

O tri nominácie menej má dráma Piata loď Ivety Grófovej, ktorá je tiež nominovaná na najlepší hraný film. Okrem toho môže získať ceny za réžiu, scenár (Marek Leščák, Iveta Grófová), ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Vanessa Szamuhelová), kameru (Denisa Buranová), hudbu (Matej Hlaváč), strih (Tono Fabian), zvuk (Tobiáš Potočný, Matej Hlaváč), scénografiu (Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král, Iva Němcová) a kostýmy (Martina Čerňáková).

Iveta Grófová

Trojicu snímok nominovaných na najlepší hraný film uzatvára Špina od Terezy Nvotovej, ktorá rovnako ako snímka Nina dostala šesť nominácií. Štyri ceny môže získať film Baba z ľadu, po dve nominácie majú Únos a Out a jednu nomináciu získal film Křižáček.

Špina

Špina

bfilm

O cenu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sa uchádzajú aj Zuzana Kronerová (Baba z ľadu) a Dominika Morávková (Špina), v mužskej kategórii zase Pavel Nový (Baba z ľadu) a Sándor Terhes (Out). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre rovnosť hlasov vyhlásili až štyri nominácie, okrem spomínanej Kristíny Kanátovej ich získali aj Judit Bárdos (Out), Petra Fornayová (Nina) a Anna Šišková (Nina). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa o trofej uchádzajú tiež Daniel Heriban (Únos) a Robert Roth (Nina).

Robo Roth, film Nina

Robo Roth, film Nina

Ôsmy ročník udeľovania cien sa uskutoční v piatok 6. apríla. Do hlasovania o najúspešnejší slovenský film minulého roka sa budú môcť zapojiť aj diváci, ktorí budú môcť svoj hlas v ankete odovzdať od 6. marca. Po prvý raz bude odovzdávanie cien Slnko v sieti predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu, ktorá sa bude konať 9. do 15. apríla v bratislavskom kine Lumiere a súbežne v ďalších slovenských mestách. 

Najčítanejšie