Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu ponúkne 38 snímok
Zdielať na
Novinky

Štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu ponúkne 38 snímok

Zdroj: Continental film

Týždeň slovenského filmu sa uskutoční od 9. do 15. apríla v bratislavskom Kine Lumiere. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na 30 celovečerných, dva strednometrážne a šesť krátkometrážnych filmov, z ktorých niektoré reprezentovali slovenskú filmografiu na svetových festivaloch alebo prepisovali rebríček návštevnosti domácich filmov v ére samostatnosti.

Organizátori Týždňa slovenského filmu si pre návštevníkov a návštevníčky okrem projekcií pripravili panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ako aj panel o filmovej vede a kritike. Navštíviť budú môcť aj seminár o významnom filmovom publicistovi Pavlovi Brankovi, o ktorého diele a živote budú hovoriť jeho priatelia, spolupracovníci a filmoví teoretici, či vedomostný kvíz o slovenskom filme Múdry pondelok. V sprievodnom programe je aj masterclass oceňovaného kameramana Martian Žiarana, ktorý pracoval na snímkach Čiara (2017), Učiteľka (2016), Čistič (2015) či krátkometrážneho filmu českej režisérky Marie Dvořákovej Kdo je kdo v mykologii (2016) oceneného študentským Oscarom. Ten počas masterclassu na Vysokej škole múzických umení aj premietnu.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu zúčastniť aj na diskusiách, ktoré sa tento rok budú venovať celospoločenským témam. Po snímke Špina Terezy Nvotovej sa uskutoční diskusia na tému Odkrývanie tabu sexuálneho násilia a vyrovnávania sa s ním. Diskusiu na tému 90. roky: na čo sme zabudli a na čo by sme chceli zabudnúť budú môcť navštíviť po projekcii jej filmu Mečiar a snímky Únos Mariany Čengel Solčanskej a o téme Vzostupy a pády slovenských výprav do najvyšších hôr sveta budú môcť diskutovať po filme Pavla Barabáša Vábenie výšok. Po projekciách komédie Všetko alebo nič Marty Ferencovej a trileri Čiara Petra Bebjaka sa bude konať diskusia Čo robí divácky film diváckym.

V rovnakom termíne ako v Bratislave sa Týždeň slovenského filmu po prvý raz uskutoční aj v ďalších slovenských mestách. Budú nimi Banská Bystrica (Filmový klub v Múzeu SNP), Kežmarok (Kino Iskra), Košice (Kino Úsmev), Martin (Kino Strojár), Nitra (Kinoklub Tatra), Spišská Nová Ves (Kino Mier), Trenčín (ArtKino Metro), Trnava (Kultúrne centrum Malý Berlín) a Žilina (Stanica Žilina-Záriečie).

Týždňu slovenského filmu bude predchádzať odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční 6. apríla. Do hlasovania o najlepší film za minulý rok sa môžu zapojiť aj diváci, ktorí tak môžu urobiť do 31. marca. Troch účastníkov ankety pritom čaká výhra rôznych cien vrátane účasti na slávnostnom ceremoniáli či dvoch cinepassov a ubytovania pre dve osoby na dve noci na Art Film Feste Košice.

Viac o programe sa dozviete na https://tyzdenfilmu.sk/

Zdielať na

Najčítanejšie