Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Blíži sa ďalší ročník ART FILM FESTu! Milan Lasica naň vybral slávne muzikály!
Zdielať na

Blíži sa ďalší ročník ART FILM FESTu! Milan Lasica naň vybral slávne muzikály!

Zdroj: JOJ

Päticu muzikálov, ktoré patria medzi jeho najobľúbenejšie, alebo ktoré zohrali dôležitú úlohu vo vývoji kinematografie, predstaví v sekcii Prezidentov výber dlhoročný prezident Art Film Festu, Milan Lasica.

Okrem desiatok súčasných titulov si tak v programe najväčšieho slovenského filmového festivalu budú môcť diváci vychutnať aj niekoľko klenotov filmovej histórie.

Sú to filmy nakrútené pred mnohými rokmi a ich kvalita dokazuje, že názor o rýchlom starnutí filmu nie je celkom odôvodnený. Naopak, staré filmy, slávne v čase svojho vzniku, ako keby časom získali nové kvality, dokonca niektoré dávnejšie filmy, voľakedy nie celkom úspešné, zdajú sa nám po rokoch celkom zaujímavé, pretože ak nič iné, podávajú svedectvo o dobe svojho vzniku,“ hovorí o svojom výbere Milan Lasica.

Komédiou Páni majú radšej blondínky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953) režiséra Howarda Hawksa prakticky odštartovala hviezdna kariéra Marilyn Monroe. Stvárňuje v nej kabaretnú umelkyňu, ktorej životným cieľom je manželstvo s bohatým mužom. Jane Russell je vo filme jej rozvážnejšou kolegyňou a kamarátkou, ktorá sa snaží zabrániť nepríjemným následkom blondínkinho nerozvážneho správania.

Snímka Mary Poppins (1964) v réžii Roberta Stevensona  je podľa Milana Lasicu „fantastická filmová báseň o imaginácii, ktorá mení náš pohľad na svet.“ Vo svojej dobe divákmi i kritikou milovaný príbeh o výnimočnej pestúnke získal 5 ocenení známych ako Oscar a obľube sa teší dodnes. Dôkazom môže byť pripravované pokračovanie, ktoré by pod názovom Mary Poppins sa vracia malo prísť do kín v decembri tohto roku.

Do sekcie Prezidentov výber sa dostal aj muzikál Oliver! (1968), jedna z najúspešnejších filmových adaptácií románu Charlesa Dickensa Oliver Twist. Príbeh siroty, ktorá sa nepoddáva svojmu smutnému osudu, zbavil režisér Carol Reed „limonádovej“ sentimentality a naplnil živelnou energiou a humorom. Výsledok, podobne ako Mary Poppins, má na svojom konte 5 oscarovských sošiek a jedno čestné ocenenie za výnimočnú choreografiu.

Muzikál Pomáda (Grease, 1978) režiséra Randala Kleisera patrí medzi filmy známe aj z našich televíznych obrazoviek. Art Film Fest ponúka unikátnu príležitosť vychutnať si ho na filmovom plátne po štyridsiatich rokoch od jeho uvedenia do kín. Letná láska Olivie Newton-John a Johna Travoltu, naleštené autá a nesmrteľné melódie dokážu, že nestratili prakticky nič zo svojej schopnosti osloviť divákov a diváčky všetkých generácií.

Výber Milana Lasicu uzatvára hudobná dráma All That Jazz (1979), v ktorej režisér Bob Fosse rozpráva príbeh choreografa ochotného obetovať tancu aj vlastný život. Oceňované dielo s autobiografickými črtami prekračuje konvencie žánru a aj po desiatkach rokov od svojho vzniku dokáže zaujať prepracovanou kombináciou hudobnej a tanečnej zložky.

Sekciou Milan Lasica: Prezidentov výber sa môžete nechať očariť na 26. ročníku Art Film Festu v Košiciach od 15. do 23. júna 2018.

Najčítanejšie