Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri výbere hudby pre film Amnestie tvorcovia spolupracovali so skupinou Depeche Mode! Ako to prebiehalo?
Zdielať na

Pri výbere hudby pre film Amnestie tvorcovia spolupracovali so skupinou Depeche Mode! Ako to prebiehalo?

Zdroj: Billboard.com

Depeche Mode sa svojím vystúpením v Prahe dňa 11. marca 1988 stali prvou kultovou hudobnou skupinou z krajín „kapitalistického Západu“, ktorá koncertovala v socialistickom Československu. Ako ich hudba súvisí s filmom Amnestie? Prezdradili scenárista Maroš Hečko a producent filmu Peter Veverka.

Aktuálne sa Depeche Mode spája so slovenským filmom Amnestie. Hudba tejto celosvetovo známej skupiny bude použitá nielen v traileri, ale aj priamo vo filme. Počuť budeme konkrétne dve piesne: Somebody a To Have and To Hold.

"Hovorili sme o tom od úplného začiatku. Najprv bol nápad, že k našej hlavnej hrdinke sedí skladba „Somebody“, nostalgická, jemná klavírna pesnička, ktorú spieva Martin Gore, ale potom sa nám do ďalšej scény hodila aj To Have and To Hold, ktorú priniesol Jonáš Karásek, ktorého nadchla myšlienka mať vo filme Depeche Mode. Skladby sú teraz využité až na štyroch miestach," povedal o nápade osloviť Depeche Mode Maroš Hečko. 

Michal Stašák

"Zvuk Depeche Mode bude pre nás vždy spojený s tou temnou a úžasnou dobou pred Novembrom 89'. Depeche Mode sme vďační za nádej, iskru kreativity a alternatívny pohľad na svet. A po rokoch sa s touto vďačnosťou snažíme o tento pocit podeliť cez náš film s divákmi," dodal Peter Veverka.

"Komunikácia so samotnou kapelou prebiehala rýchlo a stručne. "Ich reakcia bola kladná práve preto, že sme im poslali podrobné materiály, vysvetlili, že ide o film, v ktorom sa láme história východného bloku. Vtedy mi napadlo: Padá komunizmus, niečo si prajte! Tak sme si priali, aby vyšiel Depeche Mode," smial sa Maroš Hečko. Nakoniec všetko vyšlo podľa predstáv a diváci sa budú môcť na hudbu obľúbenej kapely tešiť už od 31. októbra vo filme Amnestie. 

Najčítanejšie