Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako sa z filmu Parazit stala naozajstná hollywoodska rozprávka
Zdielať na

Ako sa z filmu Parazit stala naozajstná hollywoodska rozprávka

Zdroj: highsnobiety.com

V nedeľu v noci prepísala snímka Parazit históriu, keď získala Oscara za najlepší film.

Parazit, prvý kórejský film, ktorý získal Oscara nielen v kategórii zahraničný celovečerný film, ale ako najlepší film vôbec. V Hollywoode už dlho každý hovorí o géniovi menom Bong Joon Ho, ktorý je spoluscenáristom a režisérom spomínaného filmu. To, že Parazit vyhral Oscara nebolo prekvapením, no napriek tomu to mnoho ľudí šokovalo. Nielenže film získal najdôležitejšieho Oscara noci, on jej dokonca aj kraľoval. Dominoval v aj v kategóriách najlepší režisér a najlepší scenár. 

Toto dokazuje, že v Akadémii naozaj došlo k zmene myslenia a zamerala sa aj na iné, než klasické hollywoodske filmy, ktoré boli po minulé roky také obľúbené. Výhra Parazita sa dá najviac porovnať s výhrou filmu Moonlight. Na druhej strane tu máme herecké ikony Renée Zellweger, Joaquina Phoenixa, Brada Pitta či Lauru Dern, ktorí vo svojich kategóriach neboli vôbec prekvapením. Vo svojich ďakovných rečiach však mnoho z nich rozprávalo aj o svojich temných dňoch počas ich kariéry, no oslavovali najmä ľudí v miestnosti, ktorí im pomohli. Jeden z najdojímavejších momentov bol, keď Laura Dern rozplakala svoju mamu, herečku Diane Ladd, keď jej na pódiu vzdala vďaku. A aj toto je pravý Hollywood, no ten sa mení. 

la.eater.com

Počas tejto sezóny sme teda mohli vidieť, že filmový biznis sa nachádzal niekde medzi nostalgickým obdobím a jedným z najradikálnejších období. Na Oscara bola nominovaná len jedna černoška, čo mnoho ľudí znova nahnevalo, no bolo to viac-menej predvídateľné. A toľkými Oscarmi oceňovaný Parazit nemal ani jednu hereckú nomináciu. 

Akadémia tento rok urobila niečo, čo ešte nikdy. Oscar sa mení a dáva aj zahraničným tvorcom nádej, že robiť filmy a bojovať o túto sošku sa oplatí. Aj filmy, ktoré nevznikli v Hollywoode si môžu splniť hollywoodsky sen. Uvidíme, ako to bude pokračovať na budúci rok. 

Najčítanejšie