Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Téma, ktorá sa dotýka každého! Nový česko-slovenský film SLOVO vás zavedie do konca 60tych rokov
Zdielať na

Téma, ktorá sa dotýka každého! Nový česko-slovenský film SLOVO vás zavedie do konca 60tych rokov

Zdroj: Bontonfilm

Snímka prinesie silný príbeh z minulosti o ohrození slobody človeka.

Beata Parkanová je česká režisérka, scenáristka a spisovateľka, ktorá sa vo filmovom svete presadila predovšetkým svojím celovečerným debutom Chvilky.  Vo filme SLOVO sleduje príbeh manželov Václava a Věry v rokoch 1968 a 1969. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch. Sľúbili si, že budú žiť správne, budú mať pevné postoje a neprekročia určité morálne a spoločenské hranice. Doba a okolie ich však vystavujú skúškam. Václav odmieta vstúpiť do komunistickej strany a tlak, ktorému musí čeliť po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je pre neho stále náročnejšie. V hlavných úlohách sa predstavia talentovaní českí herci Martin Finger (Václav, Červený kapitán, Pirko, Ja, Olga Hepnarová, trilógia Záhradníctvo) a Gabriela Mikulková (Zemský ráj to napohled).

Slovo

Slovo

Bontonfilm

„Obidvaja sú v podstate slušní a dobrí ľudia z menšieho mesta. Ich morálne nastavenie je skúšané okolím a oni sa napriek všetkému snažia dodržať slovo, ktoré si dali navzájom, ale aj celej rodine a každý sám sebe. Myslím, že väčšie alebo menšie dilemy, či dodržať svoje slovo, alebo robiť ústupky v mene rozličných výhod či skrátka len pod tlakom, riešia ľudia stále. Film zachytáva tému, ktorá sa týka každého z nás, hovorí režisérka Beata Parkanová.  „Slovo je preto nadčasový film, ktorý ukazuje, že človek vo všetkých obdobiach a situáciách robí rozhodnutia, ktorých dôsledky často nedokáže predvídať, a ktorý kladie otázku, podľa akých kritérií sa majú tieto rozhodnutia robiť.“ 

Snímka Slovo sa opiera o silné herecké výkony nielen ústrednej dvojice, ale všetkých postáv. Vo vedľajších úlohách sa predstaví Bolek Polívka, Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, ako aj slovenskí herci Marek Geišberg, Ján Jackuliak či Juraj Nvota. „Chceli sme, aby aj tú najmenšiu rolu hral skvelý a skúsený herec. V tomto príbehu je každá situácia dôležitá a vďaka jednotlivým hercom získajú všetky drobné momenty na sile a realistickosti,“ hovoria jedným dychom producenti filmu Maroš Hečko z AZYL Production a Vojtěch Frič z love.Frame.

Slovo

Slovo

Bontonfilm

Film Slovo príde do kín 22. septembra!

TRAILER:

Najčítanejšie