Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko nominovalo na Oscara tento film! Jeho nakrúcanie trvalo 6 rokov!
Zdielať na

Slovensko nominovalo na Oscara tento film! Jeho nakrúcanie trvalo 6 rokov!

Zdroj: Punkchart Films

Tento rok členovia a členky SFTA vyberali spomedzi 6 prihlásených filmov, ktoré spĺňali potrebné kritériá.

Zástupcom pri udeľovaní prestížnej ceny americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film bude snímka režiséra Petra Kerekesa - Cenzorka.

Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). „Veľmi si vážime odvahu členov SFTA, že vybrali náš film o sile materstva za múrmi ukrajinského väzenia a dokázali podporiť rozrastanie našej kinematografie za mentálne hranice našich lokálnych tém,“ vyjadrili sa režisér Peter Kerekes a producent Ivan Ostrochovský.

Peter Kerekes

Peter Kerekes

Punkchart Films

 Medzi nominovanými snímkami snímkami boli okrem Cenzorky aj Muž so zajačími ušami Martina Šulíka, Na značky! Márie Pinčíkovej, Biela na bielej Viery Čákanyovej, Láska pod kapotou Mira Rema a dielo Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou.

Cenzorka rozpráva príbeh jednej z odeských ženských väzníc, v ktorej Kerekes a Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme odohráva svoj skutočný príbeh. Pod scenár sa spoločne s režisérom Petrom Kerekesom podpísal Ivan Ostrochovský, za kamerou stál Martin Kollár.

Cenzorka

Cenzorka

Punkchart Films

​Slovenské publikum mohlo Cenzorku prvýkrát vidieť počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch. V kinách je od 14. októbra.

Najčítanejšie