Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Neuveriteľný skutočný príbeh troch lyžiarov ožíva na plátnach kín! Herci podstúpili aj kurz otužovania
Zdielať na

Neuveriteľný skutočný príbeh troch lyžiarov ožíva na plátnach kín! Herci podstúpili aj kurz otužovania

Zdroj: Bontonfilm

Divákmi aj kritikmi oslavovaný film Posledné preteky príde do kín 28. apríla.

Krkonoše boli pred prvou svetovou vojnou chudobným regiónom, v ktorom sa stretával český živel s nemeckým. Bohumil Hanč bol najznámejším českým lyžiarom svojich čias, ktorý vyhrával preteky doma aj v zahraničí. Všestranný športovec Emerich Rath bol zase jediným Nemcom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na českých pretekoch. Ostatní Nemci z Krkonôš ich z národnostných dôvodov bojkotovali. Hanč a Rath sa dobre poznali a stretli sa aj na štarte osudných pretekov v roku 1913. Po prvom kole sa počasie rýchlo zhoršilo, vypukla snehová búrka a všetci súperi sa postupne vzdali. Hanč zostal na trati sám, boj o prvé miesto sa však čoskoro zmenil na boj o holý život. Václav Vrbata stojí na trati ako jediný divák, Emerich Rath sa vydáva Hančovi na pomoc a všetci traja začínajú v neľudskom mraze a nepreniknuteľnej víchrici písať príbeh o hrdinstve, odvahe, nezlomnej vôli a priateľstve.

TRAILER

Hlavného hrdinu Bohumila Hanča si zahral Kryštof Hádek, ďalšie postavy stvárnili Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek či Jaroslav Plesl.

Posledné preteky, Judit Bárdos

Posledné preteky, Judit Bárdos

Bontonfilm

„Film Posledné preteky je pre mňa srdcovou záležitosťou. Príbeh Bohumila Hanča ma zaujímal už od detstva. Teraz som tak mohol na vlastnej koži zažiť všetky momenty z jeho života. A to priamo na konkrétnych miestach, kde sa osudné preteky skutočne odohrali. A tých niekoľko týždňov natáčania v mraze, hmle a závejoch v krkonošských horách, to bola už len čerešnička na torte,“ vyznal sa hlavný protagonista Kryštof Hádek.

Posledné preteky_Oldřich Kaiser

Posledné preteky_Oldřich Kaiser

Bontonfilm

Film sa natáčal od konca februára do konca apríla minulého roka v Krkonošiach. Pred náročným zimným nakrúcaním museli herci podstúpiť kurz otužovania. „Na to, ako sme niekedy aj 12 hodín stáli vo víchrici pri teplote -10 °C, budem spomínať do konca života,“ dodáva režisér Tomáš Hodan.

POSLEDNÉ PRETEKY_SK PLAGÁT

POSLEDNÉ PRETEKY_SK PLAGÁT

Bontonfilm

​Popri odbornej filmovej verejnosti snímku Posledné preteky veľmi dobre prijali aj samotní diváci, o čom svedčia nadšené reakcie na sociálnych sieťach aj skvelé hodnotenia na portáli Česko-slovenská filmová databáza, kde má film v aktuálnom súčte recenzií výsledok 80 %.

Najčítanejšie