Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Toto je 22 najlepších filmov roka 2022: Koľko z nich ste videli?
Zdielať na

Toto je 22 najlepších filmov roka 2022: Koľko z nich ste videli?

Podľa portálu Rotten Tomatoes už existuje rebríček najlepších filmov tohto roka. Určite k nim ešte nejaké pribudnú, no nateraz vám predstavujeme 22 tých naj.

22. Emily the Criminal

Emily je až po krk v dlhoch pre študentskú pôžičku a nevie sa zamestať pre malý záznam v jej registri trestov. Nakoniec ju zláka svet čierneho trhu, v ktorom nájde aj svojho mentora Youcefa. Spolu prídu na plán, ako ich biznis presunúť do Los Angeles. 

21. Navalny

Režisér Daniel Roher predstavuje život a dielo ruského opozičného vodcu Alexeja Navalného, ktorý si po rokoch odhaľovania korupcie vytvoril silných nepriateľov, vrátane Vladimíra Putina.

20. Zanietené novinárky

Robiť revolúciu v kastovnom indickom systéme je skoro nemožné, no digitálnu revolúciu zvládajú na výbornú. Ženská redakcia zložená z nižšej kasty na čele s reportérkou Mirou už 14 rokov bojuje za ľudské práva. A to je len náhľad do tohto dokumentárneho filmu. 

19. The Innocents

Počas jasnej severskej noci získa skupina detí mysterióznu silu. Udalosť, ktorá najprv vyzerá veľmi nevinne, bude mať zrazu veľmi temné následky.

18. Playground

Debutový film režisérky Laury Wandel zachytáva realitu detí na základnej škole. Sedemročná Nora a jej starší brat Abel spolu chodia do jednej školy. Abel sa pozerá, ako má Nora problémy zaradiť sa medzi ostatné deti. Jedného dňa však Nora vidí, ako jej brata šikanujú, no ten radšej znáša urážky od detí v škole, ako keby mal s problémom ísť za rodičmi. 

17. The Janes

Na jar v roku 1972 urobila polícia raziu v byte v južnej časti Chicaga. Sedem žien bolo zatknutých a obvinených. Všetky boli súčasťou organizovanej siete, ktorá poskytovala nelegálne služby ženám, ktoré hľadali bezpečné potraty. Teraz o tejto udalosti vznikol tento dokument. 

16. Film roka

Penélope Cruz ako svojská režisérka, ktorá sa snaží skrotiť dvoch hercov a ich úplne rozličné povahy. Vtipný film, ktorý by nemal vynechať žiaden fanúšik kinematografie, sme mohli vidieť aj v našich kinách. 

15. The Unbearable Weight of Massive Talent

Nicolas Cage zúfalo túži získať rolu vo filme Quentina Tarantina. Okrem toho udržuje veľmi napínavý vzťah so svojou dospievajúcou dcérou a má kopec dlhov. Práve preto sa má zúčastniť na narodeninovej oslave mexického miliardára, no Nicolasa kontaktuje CIA a zrazu nepôjde o taký ľahký zárobok, ako si myslel. 

14. The Woman King

Neskutočný príbeh Agoije, ženskej jednotky bojovníčok, ktoré ochraňovali africké Dahomenjské kráľovstvo v 19. storočí. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami a sleduje emocionálnu cestu generálky Naniscy, ktorá trénuje ďalšiu generáciu žien a vedie ich do boja proti nepriateľovi. 

13. The Duke

Film nakrútený podľa skutočných udalostí, keď šesťdesiatročný taxikár z Newcastle menom Kempton Bunton ukradne z Národnej galérie v Londýne obraz od Francisca de Goyu "Vojvoda z Wellingtonu"pričom polícia si myslela, že išlo o dobre zorganizovanú skupinu profesionálov.

12. Veľa šťastia, pán Veľký

Vdova, ktorá má predsudky voči sexu si zaplatí gigola, s ktorým chce vyskúšať to, čo v manželstve nemala. Popri tom sa jej zmení vnímanie sveta a aj pohľad na samú seba. 

11. Nie, nie

Zvláštny horor skúseného režiséra Jordana Peeleho určite stojí za pozretie. Poteší najmä fanúšikov bizarností, ale aj napätia. 

10. Marcel the Shell with Shoes On

Marcel je rozkošná mušľa, ktorá žije so svojou starou mamou Connie a ich domácim miláčikom Alanom mimo komunity ostatných mušlí po hroznej tragédii, ktorá ostáva nevysvetliteľnou. Objaví ich dokumentarista a ubytuje ich vo svojom Airbnb. Marcel získa milióny fanúšikov, najmä v online priestore, no prináša to so sebou aj nebezpečenstvá. 

9. X

V roku 1979 sa skupina mladých filmárov vydá natočiť film pre dospelých na texaský vidiek, ale keď ich tamojší postarší hostitelia pristihnú priamo pri natáčaní, herci zisťujú, že im pôjde o život. 

8. Erupcia lásky

Katia a Maurice Krafftovci mali v živote dve vášne – seba navzájom a sopky. On priamočiary a odvážny, ona pokojná a opatrná, no vždy spolu. Počas celých dvoch dekád sa títo vulkanológovia nechali zvádzať krásou a nebezpečenstvom bublajúcich obrov a pri svojej ceste za poznaním zachránili desiatky tisíc životov. Ich neuveriteľný príbeh a autentické zábery sopiek nasnímané z dychberúcej blízkosti na 16 mm film, ožili v kreatívnom spracovaní režisérky Sary Dosy.

7. Udalosť

Anna je šikovná mladá študentka, ktorá má pred sebou sľubnú budúcnosť. Keď však otehotnie, možnosť dokončiť štúdium a vymaniť sa z obmedzení sociálneho prostredia sa rozplynie. S blížiacimi sa záverečnými skúškami a rastúcim bruškom sa Anne rozhodne konať, aj keby mala čeliť hanbe a bolesti, aj keby mala riskovať väzenie.

6. Predátor: Korisť

Film sa odohráva vo svete národa Komancov na začiatku 18. storočia a je príbehom mladej ženy, vysoko schopnej bojovníčky, ktorá sa zúfalo snaží zachrániť svoj ľud pred hrozným nebezpečenstvom. 

5. Keď sa červenám

Meilin Lee je energická školáčka. Bujará, ambiciózna a nadmieru úspešná, vyniká v škole aj doma. Jej partia verných kamarátov jej vždy kryje chrbát – majú spoločnú posadnutosť - chlapcov zo chlapčenskej hudobnej skupiny 4*Town, ktorá sa vymyká kontrole, ale ktorá trinásťročná dievčina to tak nemá? Doma je Mei poslušná a cieľavedomá strážkyňa rodinného chrámu predkov, ktorá spokojne pracuje po boku svojej matky Ming. Jedného dňa sa však tínedžerka Meilin začne záhadne a z ničoho nič “meniť” na obrovskú, mimoriadne emotívnu červenú pandu a deje sa to práve v tých najnevhodnejších chvíľach, keď sa Mei veľmi rozruší. 

4. Severan

Amleth bol kedysi dávno synom mocného vikingského kráľa a jeho ženy Gudrún, pokiaľ ho zrada a zákerná vražda pripravila nielen o otca, ale aj o strechu nad hlavou. O pár rokov neskôr sa svetom pretĺka ako bezmenný bojovník a má jediný cieľ. Vlastnoručne zabiť tých, ktorí ho pripravili o rodinu a šťastnú budúcnosť.

3. Všetko, všade, naraz

Žena v strednom veku sa nudí so svojím manželom, začína neznášať svojho otca a veľmi si nerozumie s dcérou, ktorá zase pre zmenu začína neznášať ju. Jej práčovňa smeruje ku krachu a úradníčka z finančného úradu jej k tomu hodila na krk daňové priznanie. Práve sedí na daňovom, keď sa zrazu objaví jej manžel z inej dimenzie a ukáže jej, že má stovky ďalších paralelných životov a nie každý z nich je takýto naprd. Vedľa seba totiž existuje množstvo paralelných vesmírov a všetkým teraz hrozí smrteľné nebezpečenstvo. 

2. The Batman 

Dva roky po tom, čo Batman sám seba vymenoval za stelesnenie pomsty v Gotham City, zaútočí zabijak na mestskú elitu sériou sadistických machinácií. Záhadné stopy vedú najlepšieho detektíva na svete do podsvetia. Keď začne byť prípad príliš osobný a zámery páchateľa jasné, Batman musí nadviazať nové kontakty, odhaliť vinníka a odstrániť korupciu, ktorá už dlho sužuje Gotham City.

1. Top Gun: Maverick

Viac než 30 rokov v službe. Pochvaly. Vyznamenania. Jediný, kto za posledných 40 rokov zostrelil tri nepriateľské lietadlá. Napriek tomu ho nikdy nepovýšili. Prečo? Pretože je to Maverick. Rebel, ktorý počúva len sám seba. Aj napriek tomu  dostane ponuku stať sa inštruktorom elitných pilotov stíhačiek v programe Top Gun. Okrem tejto misie bude musieť Maverick zvládnuť ďalšiu náročnú súkromnú misiu. Jedným z pilotov, ktorých má pripraviť na akciu, je Bradley Bradshaw, syn jeho priateľa a navigátora Goosea. 

;t=1s

Najčítanejšie