Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlatú kameru Art Film Festu si tento rok odnesie významný režisér!
Zdielať na

Zlatú kameru Art Film Festu si tento rok odnesie významný režisér!

Podľa Martina Scorseseho: „Béla Tarr patrí medzi najodvážnejších umelcov v kinematografii.“

Art Film Fest v rokoch 2001 – 2019 ocenil doteraz 43 významných osobností, domácich i zahraničných profesionálov v najrozličnejších profesiách spojených so svetom strieborného plátna. Od režisérov, kameramanov, strihačov, kostýmových výtvarníkov, scénografov, hudobných skladateľov až po dramaturgov, scenáristov a filmových kritikov a publicistov. Na 29. ročníku Art Film Festu k nim pribudne aj Béla Tarr, jeden z najznámejších a svetovo najoceňovanejších maďarských filmárov.

Béla Tarr

Béla Tarr

Eszter Gordon

Umelecký riaditeľ festivalu, Martin Palúch prezradil: „Výnimočná je predovšetkým autorská pozícia Bélu Tarra. Ako sám hovorí, nikdy nechcel byť filmárom, ale filozofom. Jeho myslenie filmom je nekompromisné, vizionárske, a teda aj nezameniteľné. Na jednej strane sa Tarr venoval zlyhávaniu človeka, krehkosti jeho vzťahov s druhými, nerieši to však na úrovni tradičného realistického filmového rozprávania, konkrétnej sociálnej reality, postupne začal skúmať ľudské charaktery z ontologického hľadiska. Zbavuje sa slova, ostávajú hlavne sugestívne, dlhé zábery, ktoré odpútavajú diváka od merania času a vťahujú ho do hĺbok vnútorných zápasov človeka. Nenakrúcal veľa, o to viac rozvíjal svoj vizuálny štýl, spôsob komponovania obrazov, ich skladby, rytmu, prelínania s hudbou. Tarrova filmová metóda rezonuje v tvorbe ďalších vynikajúcich filmárov súčasnosti, od Gusa Van Santa po Benceho Fliegaufa.“

TRAILER SATANSKÉ TANGO:

Na festivale budú uvedené dve jeho ikonické filmové diela. Prvým bude sedem a pol hodiny trvajúci opus magnum s názvom Satanské tango z roku 1994, nakrútené podľa rovnomenného románu Lászlóa Krasznahorkaia. Už len vzhľadom na dĺžku trvania filmu sa táto projekcia sama o sebe stane ojedinelým festivalovým eventom. Druhým budú Werckmeisterove harmónie z roku 2000, tiež podľa predlohy toho istého spisovateľa. Oba filmy boli v ostatných rokoch v zreštaurovanej 4K podobe uvedené na prestížnych filmových festivaloch v Berlíne a Toronte.

ART FILM FEST v Košiciach sa začne už 16. júna.

Najčítanejšie