Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusko možno zakáže film Kráska a zviera pre propagáciu homosexuality
Zdielať na

Rusko možno zakáže film Kráska a zviera pre propagáciu homosexuality

Zdroj: saturn entertainment

Už o pár dní uvidíme najnovšiu hranú disneyovku klasického animovaného filmu Kráska a zviera a s najväčšou pravdepodobnosťou bude valcovať svetové kiná. Je tu však možnosť, že tie ruské vynechá.

Kráska a zviera sa už čoskoro objaví aj u nás. BBC však prišla s informáciou, že v Rusku možno táto filmová novinka neuzrie svetlo sveta. V krajine sú vraj momentálne snahy z rôznych strán o zákaz premietania tohto filmu z dôvodu, že jedna z postáv vo filme je homosexuál.

O postave LeFou sa toho pred premiérou popísalo už dosť práve preto, že sa vo filme prizná k homosexualite. Práve z toho dôvodu nielen Rusko plánuje film zakázať. Podobne sa zachovalo napríklad kino Alabama Drive-In v Alabame v USA, ktoré z rovnakých dôvodov neplánuje film premietať. Ide však o súkromné, samostatne financované kino, ktoré si môže plne dovoliť zavrhnúť akékoľvek filmové dielo, dokonca bez udania dôvodu. Oveľa menej vhodný a výrazne drsnejší je však zákaz z ruskej strany.

Kráska a zviera sa do Ruska nedostane pre striktné zákony ohľadom gay propagandy. BBC informovalo, že člen ruského parlamentu Vitaly Milonov urguje ministra kultúry Vladimira Medinskeho, aby premietal film s ohľadom na dodržanie anti-homosexuálneho zákona. Film by sa mal premietať v Rusku o deň skôr, 16. marca, zatiaľ čo v Amerike film uzrie svetlo sveta 17. marca.

V tejto verzii Krásky a zvieraťa vidíme Josha Gada, alias LeFoua, ktorý niečo cíti k fešákovi Gastonovi v podaní Dana Stevensa. Ide vôbec o prvú postavu s opačnou orientáciou v Disneyho filme a je preto pochopiteľné, že táto postava môže v očiach verejnosti vyvolať istý rozruch či diskusiu.

LeFou, Kráska a zviera

LeFou, Kráska a zviera

saturn entertainment

Ešte nie je jasné, či film Kráska a zviera bude v Rusku vyložene zakázaný. Ale zdá sa, že to pravdepodobne ani nie je čosi, čo by spoločnosť Disney trápilo. Tento film už teraz garantuje, že sa stane blockbusterom. Predpokladá sa, že otvárací víkend presiahne zárobok 100 miliónov dolárov a informácia, že nejaká krajina uvažuje o jeho zákaze, filmu zabezpečí iba ďalší marketingový ťah, za ktorý si filmová spoločnosť nebude musieť zaplatiť.

Do slovenských kín sa film dostane už 16. marca. Dovtedy sa fanúšikovia môžu potešiť napríklad Joshom Gadaom v oficiálnom klipe, ktorý vypustil Disney. Le Fou v ňom spieva o tom, „za ktorý mužský tím kope“ a nesmelo v ňom žmurkne do kamery. Ide o dosť okázalé vystúpenie, ktoré sa však mimoriadne hodí k originálnej verzii z 90-tych rokov. Tá v Rusku ešte zakázaná nebola.

TRAILER

Najčítanejšie