Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj Harvey Keitel prejavil záujem účinkovať vo filme so slovenskou účasťou Pomaľované vtáča
Zdielať na
Novinky

Aj Harvey Keitel prejavil záujem účinkovať vo filme so slovenskou účasťou Pomaľované vtáča

Zdroj: profimedia.sk

Už o 2 týždne sa začne nakrúcať film, ktorý vzniká v česko-ukrajinsko-slovensko-poľskej koprodukcii a jeho režisérom a hlavným producentom je Václav Marhoul.  

Václava Marhoul sa rozhodol preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča. Je to silný dramatický príbeh o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Hoci literárna predloha spôsobuje od svojho prvého vydania v roku 1965 silné kontroverzie, získala svetový ohlas a mnoho prestížnych literárnych cien.

Václav Marhoul nepovažuje svoj projekt za vojnový film. Ani za film o Holokauste. Keď začal v roku 2010 písať scenár, vôbec netušil, že nadčasové posolstvo o osamelom putovaní a útrapách malého židovského chlapca počas druhej svetovej vojny, získa na ešte väčšej aktuálnosti. Nedávne a stále prebiehajúce udalosti v Európe – migračná kríza, šírenie xenofóvnych predsudkov a nenávisti bez znalosti faktov, to všetko ešte umocnilo naliehavosť jeho výpovede.

Jasné je obsadenie hlavných členov štábu, časový plán výroby i lokácie. Hlavnú úlohu stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova.

Kotlar

Kotlar

PubRes

Ponuku hrať vo filme už prijali Stellan Skarsgård (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!) a Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0). Písomne už potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme americký herec Harvey Keitel.

Súčasťou medzinárodného obsadenia je tiež poľský herec Lech Dyblik, ukrajinské herečky Nina Šunevič a Ala Sakalova, ruský herec Aleksej Kravčenko (Choď a pozeraj sa), z českých naríklad Petr Vaněk Jitka Čvančarová, Filip Kaňkovský a další. Jedna z hlavných postáv (17-ročná Labina) bude obsadená slovenskou herečkou. Vzhľadom k harmonogramu výroby obsadenie tejto postavy ešte prebieha.

Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019, do slovenských a českých kín by Pomaľované vtáča malo vstúpiť v septembri 2019. 

Zdielať na

Najčítanejšie