Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vstúpte do rozprávky! Vonku sú nové zábery z filmu Perinbaba a dva svety!
Zdielať na

Vstúpte do rozprávky! Vonku sú nové zábery z filmu Perinbaba a dva svety!

Zdroj: Bontonfilm

Dlhoočakávaná rozprávka Juraja Jakubiska bude mať premiéru v kinách túto zimu 3. decembra 2020. Filmové zábery však môžu diváci vidieť už vo videoklipe k novej skladbe Mira Žbirku Slovenská.

Vznik skladby bol inšpirovaný rozprávkou, ktorej pracovnú verziu Miro Žbirka videl počas stretnutia s autorom a režisérom Jurajom Jakubiskom. „V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže stále pendlujem na trase Praha – Bratislava, začalo sa mi cnieť po Slovensku. Spomenul som si na nádherné obrázky z nového filmu Juraja Jakubiska. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská,“ opísal vývoj spolupráce Miro Žbirka a Juraj Jakubisko dodáva: „Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred tridsiatimi piatimi rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno i preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul po prvýkrát, neodolal som a vytvoril som k nej videoklip.“

VIDEOKLIP: 

Po nedobrovoľnom prerušení postprodukčných prác na filme Perinbaba a dva svety počas karanténnych opatrení je teraz Juraj Jakubisko v plnom nasadení a s celým tímom rozprávku dokončuje. „Film je pre nových divákov a novú generáciu, a tak vyžaduje aj odo mňa ako tvorcu nový prístup. Som rád, že dnešné digitálne technológie mi umožňujú oveľa viac štylizácie a imaginácie. Vďaka technológiám totiž vo filme znovu ožívajú aj dve rozprávkové bytosti – Perinbaba, vládkyňa snehu a vetra s tvárou talianskej herečky Giulietty Masinovej, a jej sestra Zubatá. Táto nesmrteľná bytosť má mnoho tvárí vrátane tváre nezabudnuteľnej Valerie Kaplanovej,“ vysvetľuje režisér.

Perinbaba a dva svety

Perinbaba a dva svety

Bontonfilm

​Snímka Perinbaba a dva svety sa po niekoľkých rokoch príprav a dvoch rokoch náročného natáčania dostáva k divákom presne 35 rokov po uvedení kultovej Perinbaby z roku 1985. Do hlavnej úlohy Lukáša obsadil režisér mladého slovenského herca Lukáša Frlajsa, jeho partnerku stvárnila baletka Valéria Frištik. V ďalších úlohách diváci uvidia napríklad Andreu Verešovú, Ivana Romančíka, Reného Štúra, Petru Vančíkovú, Ľubomíra Pauloviča, Valériu Zawadskú a vo svojej poslednej filmovej role sa tu objaví Dan Nekonečný.
Perinbaba a dva svety bude mať premiéru 3.12. 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie