Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Odišla herecká legenda! TOTO je 10 najlepších filmov Sira Seana Conneryho
Zdielať na

Odišla herecká legenda! TOTO je 10 najlepších filmov Sira Seana Conneryho

Zdroj: Facebook

Vo veku 90 rokov zomrel 31. októbra škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

Jeho syn potvrdil, že otec skonal na Bahamách v kruhu rodiny. Dodal, že už nejaký čas sa necítil dobre a naposledy vydýchol v pokoji počas spánku.

Sean Connery, celým menom Thomas Sean Connery, sa narodil 25. augusta 1930 v škótskom Edinburgu v Spojenom kráľovstve. Vyrastal v skromných podmienkach, v rodine robotníka a upratovačky. Aby prispel do rodinného rozpočtu, roznášal mlieko a neskôr pracoval ako pomocný robotník na stavbách.

profimedia

​Ako 15-ročný vstúpil do radov námorníctva Spojeného kráľovstva. Venoval sa kulturistike a cvičeniu. Vypestoval si atletickú postavu, vďaka čomu začal pracovať v reklame – predvádzal plavky, ale pôsobil aj ako model. V roku 1953 sa umiestnil na treťom mieste v kulturistickej súťaži Mr. Universe v Londýne.

Facebook

Connery bol na striebornom plátne vôbec prvým Jamesom Bondom. Tohto obľúbeného britského agenta stvárnil celkovo v siedmich filmoch. Okrem filmov o Bondovi si však zahral aj vo viacerých ďalších známych snímkach. V roku 2000 ho britská kráľovná pasovala za rytiera, a udelený mu bol titul Sir. Počas desaťročí trvajúcej kariéry získal množstvo prestížnych ocenení, vrátane Oscara, dvoch cien BAFTA a troch Zlatých glóbusov.

Facebook

​V roku 1999 bol podľa ankety britského ženského časopisu New Woman vyhlásený za najsexi muža storočia. Vtedy šesťdesiatosemročný Connery porazil aj takých rivalov, akými boli Harrison Ford, Mel Gibson či Brad Pitt.

Toto je 10 jeho najlepších filmov podľa filmových kritikov:

GOLDFINGER (1964)

V tomto filme sa objavil Connery ako agent 007 po tretí raz. Táto bondovka má v sebe všetko - od super zloducha po titulnú pieseň od Shirley Bassey. 

ZARDOZ (1974)

Zardoz je britsko-írske fantasy/scifi. Dej filmu sa odohráva v roku 2293. Po hospodárskej kríze koncom dvadsiateho storočia, keď sa zrútila svetová ekonomika, si hŕstka mocných vybudovala svoj vlastný svet Vortex. Oddelila ho od okolitého sveta nepreniknuteľným silovým poľom a rozhodla sa za každú cenu prežiť. Táto elitná skupina si vytýčila za cieľ vytvoriť novú, dokonalú rasu, ideálne vyváženú spoločnosť.

MUŽ, KTORÝ CHCEL BYŤ KRÁĽOM (1975)

V tejto britsko-americkej dobrodružnej dráme sú Danny Dravot (Sean Connery) a Peachy Carnehan (Michael Caine) dobrodruhovia, ktorí sa rozhodli pašovaním a predajom zbraní v Indii zbohatnúť. Ich cieľ je však oveľa vyšší, preto sa vydajú na cestu do legendárneho kráľovstva Kafiristan známeho svojím bohatstvom, aby sa stali jeho kráľmi.

ZLODEJI ČASU (1981)

Connery si zahral cameo ako kráľ Agamemnon v tomto nízkorozpočtovom fantazijnom filme režiséra Terryho Gilliama, ktorý sa preslávil aj snímkami o Monty Pythonovi. Scenárista Michael Palin si postavu kráľa predstavoval presne ako Conneryho.   

MENO RUŽE (1986)

V dnes už legendárnej snímke z roku 1986 natočenej podľa nemenej slávneho románu Umberta Eca sa ocitáme na opátstve benediktínov, kde došlo k záhadnému úmrtiu. Píše sa rok 1327 a mnísi sú presvedčení o tom, že sa blíži apokalypsa. Opátstvo práve hostí koncil, ktorý sa zaoberá otázkou, že by sa cirkev mala zbaviť svojho majetku. Jeden z účastníkov, ctihodný a rešpektovaný františkánsky mních William of Baskerville je požiadaný vedením opátstva o pomoc pri odhalení príčiny náhlej smrti. Avšak, keď sa vyšetrovanie blíži k odkrytiu tajomstva, ktoré chce opátstvo udržať v tajnosti, dochádza k ďalším úmrtiam.

HIGHLANDER (1986)

Connery tu úplne nepresvedčil ako postava egyptského pôvodu. Christopher Lambert  zasa celkom nepresvedčil ako príslušník škótskeho klanu.  V tomto fantasy filme režiséra Russella Mulcahyho bol však Connery poriadne zábavný. Snímku o mužovi, ktorého cesta viedla cez stáročia, začala sa v roku 1536 na škótskych pláňach a skončila sa o štyristo päťdesiat rokov neskôr v New Yorku, by si mal pozrieť každý filmový fanúšik.

NEPODPLATITEĽNÍ  (1987)

Píše sa rok 1930, v USA panuje prohibícia a Chicago ovláda gang Al Caponeho. Do mesta je vyslaný zvláštny zmocnenec ministerstva financií Eliot Ness, ktorý má viesť vládnu akciu proti distribúcii liehovín a násiliu. Dozvie sa o veľkej zásielke whisky a v spolupráci so špeciálnou policajnou jednotkou vykoná raziu. Al Capone, tlač aj skorumpovaní policajti sa mu vysmievajú. Stretnutie s poctivým pochôdzkárom Jimom Malonem ho privedie k myšlienke vytvoriť malý neúplatný tím. V tomto filme sú nezabudnuteľné výkony od Kevina Costnera ako Eliota Nessa a Roberta De Nira ako Al Caponeho. Bol to však Connery, kto si odniesol Oscara za stvárnenie írskeho policajta Jima Maloneho.

INDIANA JONES A POSLEDNÁ KRÍŽOVÁ VÝPRAVA 

Séria filmov od Stevena Spielberga je dosť neprekonateľným kúskom akčných dobrodružstiev, ak ignorujete fakt, že Connery tu mal len o 12 rokov viac ako Harrison Ford, a hral pritom jeho otca.

HON NA PONORKU (1990)

Connery je úplne presvedčivý ako veliteľ sovietskej ponorky Marko Ramius. Film režiséra Johna McTiernana, nakrútený podľa bestselleru Toma Clancyho, je príbehom mužov, v rukách ktorých leží zodpovednosť za súdny deň. Supermoderná jadrová sovietska ponorka mieri k pobrežiu USA. Jej veliteľom je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda sa obáva, že ponorka "Červený október" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je iného názoru.

SKALA (1996)

Režisér Michael Bay, ktorý sa špecializuje na akčné filmy, spojil v tomto filme odborníka na chemické zbrane v podaní Nicolasa Cagea a  vojenského veterána v podaní Conneryho. Dokážu zabrániť Edovi Harrisovi uväznenom v Alcatraze, aby zničil San Francisco? No, samozrejme, že áno, ale je veľmi zábavné sledovať, ako to robia.

Najčítanejšie