Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
„Pesničku som napísala necelé dve hodiny po tom, ako som videla film Správa," prezradila Martausová
Zdielať na

„Pesničku som napísala necelé dve hodiny po tom, ako som videla film Správa," prezradila Martausová

Zdroj: RTVS

Dlhoočakávaný film Správa režiséra Petra Bebjaka by mal mať premiéru v januári. Titulnú pieseň k nemu napísala Sima Martausová.

Film Správa, nakrútený podľa knihy Alfréda Wetzlera ČO DANTE NEVIDEL, stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Autentickosť príbehu o pekle, ktoré sa tam dialo a o správe, ktorej zverejnenie pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí, dokresľuje medzinárodné herecké obsadenie. Hlavnú úlohu stvárnil jeden z najobľúbenejších hercov mladej generácie Noel Czuczor. Spolu s ním sa v snímke objavia úspešný filmový, televízny a divadelný herec John Hannah a študent herectva Peter Ondrejička, pre ktorého ide o prvú veľkú filmovú rolu. Popri slovenských umelcoch a britskej hviezde vo filme režiséra Bebjaka účinkujú herci z Česka, Poľska aj Nemecka.

Noel Czuczor, Peter Ondrejicka, Správa

Continental film

Pieseň Červené polia je oficiálnym videoklipom k filmu Správa. Sima Martausová je zároveň aj autorkou textu aj hudby. „Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol a stále to je neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť - je jeho svedomím,“ priblížila. „Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu - cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale silu nevzdať sa,“ dodáva producent DNA Production Rasťo Šesták.

Premiéra videoklipu sa taktiež viaže na symbolický dátum, výročie tzv. Krištáľovej noci. Skladba zaznela po prvýkrát exkluzívne v éteri Rádia Slovensko v predvečer tohto smutného výročia, v nedeľu 8. novembra.

Správa je aj slovenským národným kandidátom na prestížnu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film. Americká Akadémia filmových umení a vied vyhlási nominácie 93. ročníka udeľovania Oscarov 15. marca 2021.

TEASER:

Film bude mať v slovenských kinách premiéru 28. januára.

Najčítanejšie