Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Emília Vášáryová oslavuje životné jubileum: Ktorý jej film máte najradšej?
Zdielať na

Emília Vášáryová oslavuje životné jubileum: Ktorý jej film máte najradšej?

Zdroj: SITA

Svojou životnou energiou svoj vek vôbec nepotvrdzuje.

Je to prvá dáma slovenského divadla. Emília Vášáryová dnes oslavuje 80 rokov! 

K svojmu životnému jubileu dostala pani Vašáryova národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. "Narodila som sa cez vojnu, môj otec bol na fronte. A tak musím povedať, že nikdy viac toto nesmieme dopustiť, to barbarstvo musí skončiť. Čo sa týka ocenenia, veľmi si ho vážim, som poctená. O to viac, že toto je moja domovská scéna. V Slovenskom národnom divadle som mala svoju prvú premiéru,” povedala členka činohry Slovenského národného divadla a bývalá prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie po získaní ocenenia. 

Emília Vášáryová

Emília Vášáryová

Peter Frolo

Emília Vášáryová absolvovala v roku 1963 štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.  Od roku 1964 je členkou Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. V roku 1978 dostala titul zaslúžila umelkyňa a v súčasnosti pôsobí ako pedagogička na katedre herectva na VŠMU.

Profimedia.sk

Vo filme začínala v roku 1958 snímkou Dáždnik svätého Petra. Medzi jej najúspešnejšie snímky patria Polnočná omša, Drak sa vracia, Pelíšky, Václav, Eva Nová či Čiara. Naposledy sme ju v kinách mohli vidieť v snímke Šťastný nový rok 2: Dobro došli. Obľúbiť ste si ju okrem divadla mohli aj vďaka vyše 200 filmovým a televíznym úlohám. Kde vás zaujala najviac?

Súvisiace články

Najčítanejšie