Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský film režisérky Terezy Nvotovej získal prestížne ocenenie! Hviezdia v ňom aj JOJkárske tváre!
Zdielať na

Slovenský film režisérky Terezy Nvotovej získal prestížne ocenenie! Hviezdia v ňom aj JOJkárske tváre!

Zdroj: Forum Film

Nový slovenský film režisérky Terezy Nvotovej, Svetlonoc, získal Zlatého leoparda na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne v sekcii Concorso Cineasti del presente (kinematografia súčasnosti). Snímka mala v piatok svetovú premiéru a okrem poroty zaujala aj medzinárodné publikum a odbornú verejnosť.

Svetlonoc je magická dráma s prvkami mystery a hororu. Porota udelila cenu za “odvážnu víziu, ktorá otvára ťažké témy mizogýnie a poverčivosti v dnešnej spoločnosti, a za celkové filmové uchopenie.” Režisérka Nvotová pri preberaní ceny na slávnostnej ceremónií povedala, že chce cenu venovať všetkým ženám, ktoré museli vo svojom živote čeliť násiliu, či už psychickému alebo fyzickému.
Pred premiérou som mala obavy z toho či diváci v zahraničí film pochopia, predsa len sa odohráva v malej dedinke v slovenských horách. Reakcie publika však boli veľmi silné, film ich zasiahol a veľa ľudí mi ešte doteraz píše ako im zostal v hlave.” hovorí režisérka Tereza Nvotová, “Hlavná cena priniesla Svetlonoci život na medzinárodných festivaloch, už teraz film pozvali na veľké festivaly v Amerike a Španielsku. Myslím si, že táto cena pomôže aj celej slovenskej kinematografii, o ktorej sa v zahraničí moc nevie.”

Forum Film

Svetlonoc sa snaží boriť mýty a konvencie týkajúce sa ženstva, a rieši problémy, ktoré sú v 21. storočí síce zastarané, ale stále prítomné. Upozorňuje aj na rodové a rasové stereotypy a skúma strach z inakosti, z ktorého pramenia mnohé problémy dnešného sveta. „Naša spoločnosť odmieta tých, ktorí sa príliš odlišujú a pre svoje problémy hľadá jednoduché vysvetlenia a konkrétneho vinníka. Veríme na povery, ktoré sa menia na moderné konšpirácie a odmietame si priznať, že za mnohé nešťastia si môžeme sami.” hovorí režisérka. Svetlonoc otvára aj otázku hodnoty osobnej slobody, najmä v prípade, ak odmietame ísť konvenčnou cestou.

Forum Film

Film sa nakrúcal vo Veľkej Fatre a v hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. Film do slovenských kín uvedie 29. septembra distribučná spoločnosť Forum Film.

Najčítanejšie