Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Režisér Petr Jákl sľubuje, že si hviezdnu snímku Jan Žižka užijú všetci!
Zdielať na

Režisér Petr Jákl sľubuje, že si hviezdnu snímku Jan Žižka užijú všetci!

Zdroj: Stanislav Honzík

Už 8. septembra, vstúpi do kín český historický veľkofilm, v ktorom sa objavia svetoví herci, ako Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe alebo Matthew Goode. Režisér snímky Petr Jákl sľubuje, že si ho užijú nielen muži, ale aj ženy. „Osobný príbeh Žižku a Kataríny predstaví love story trocha inak. Je tam veľmi silný príbeh silnej ženy zo stredoveku, ktorá má jasný názor,“ vysvetľuje.

„Nie je to film len o šarvátkach, politike a intrigánstve,“ pokračuje Petr Jákl s tým, že ide síce o netradičný vzťah medzi hlavnými postavami, ktorý je veľmi nečakaný aj pre ich úplne rozdielne postavenie, napriek tomu sa však vyvíja od začiatku až do konca. Postava Kataríny, ktorú stvárnila austrálska herečka Sophie Lowe, je totiž na rozdiel od Žižku urodzeného rodu. „Katarína je snúbenica Henricha z Rožmberka. Je to vopred dohodnutý sobáš, takže nejde o žiadny láskyplný vzťah,“ osvetlila vzťahy postáv Lowe.

Stanislav Honzík

Snímka o neznámom žoldnierovi, z ktorého sa zrodiť najslávnejší husitský vojvodca, bude do kín uvedený v origináli s titulkami, ako aj v českom dabingu. Na tom sa okrem hercov na plátne podieľali napríklad aj Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránsky, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Ján Šťastný, Ondrej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Jozef Pejchal a ďalší.

Scény, v ktorých sa bojovníci stretávajú s vodným živlom, sa nakrúcali v lome Veľká Amerika kúsok za Prahou, ale aj v bazéne, kde filmári umelo vytvorili jaskyňu. „Každý herec musel mať pri sebe jedného potápača, takže keď bolo vo vode päť hercov, muselo tam byť zároveň päť potápačov,“ vysvetlil režisér s tým, že tieto podvodné zábery celé nakrúcanie spomaľovali. Samotné scény boli náročné aj pre hercov. „Nakrúcanie vo vode má tiež svoje limity. Herci na sebe mali kostýmy, takže keď bola voda veľmi teplá, začalo im byť zle a museli z vody vyliezť. Keď bola voda naopak veľmi studená a zakalená, dlho tam nevydržali. Niektorí na sebe mali brnenie, takže nedokázali urobiť veci, ktoré som od nich chcel,“ opísal úskalie filmárskej práce mimo bežných interiérov a exteriérov Jákl.

Stanislav Honzík

Historický veľkofilm sa nakrúcal pred štyrmi rokmi na hradoch Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kolín či Točník. Samozrejme došlo aj na okolie týchto pamiatok. Zásadné scény vznikali aj v lome Veľká Amerika pri Beroune, pri Dolskom mlyne v Českom Švajčiarsku, na pražskom Karlovom moste a na ďalších ikonických miestach Českej republiky. „Kľúčové pre nás boli prírodné lokácie, ako sú lesy a jaskyne. Tam, kde lokácie nevyzerali úplne dobovo, sme museli zasiahnuť postprodukčne. Takých zásahov je vo filme nakoniec vyše šesťsto,“ vysvetlil režisér. Za veľmi vďačné miesto pre filmárov označil Petr Jákl Prahu. „V Prahe sa dá nakrútiť naozaj takmer čokoľvek. Sú tam zachované uličky, Staré mesto vyzerá na niektorých miestach skoro nedotknuto,“ dodal režisér.

Film Jan Žižka, ktorý rozpráva príbeh jedného zo siedmich nikdy neporazených bojovníkov histórie, dorazí do slovenských kín 8. septembra 2022. 

Najčítanejšie