Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kto bude ocenený na tohtoročnom Art Film Feste? Cenu získa slávny slovenský herec aj maďarský režisér!
Zdielať na

Kto bude ocenený na tohtoročnom Art Film Feste? Cenu získa slávny slovenský herec aj maďarský režisér!

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest každoročne láka bohatým programom, ale aj množstvom známych tvárí, ktoré sa osobne zúčastňujú uvedenia svojich diel. 27. ročník podujatia privíta desiatky hostí z rôznych oblastí filmového umenia, niektorí z nich si na festivale prevezmú ocenenia za svoje pôsobenie a prínos v tejto oblasti.

Cena Hercova misia tento rok znova poputuje významným osobnostiam slovenského, ale aj českého filmu. Jedna z cien ostane na Slovensku, získa ju totiž herec Roman Luknár, ktorý sa objavil v mnohých domácich, ale aj zahraničných filmoch a inscenáciách. V roku 1995 za svoju rolu vo filme Záhrada získal nomináciu na Českého leva. Slovenskú národnú cenu Slnko v sieti získal za úlohu vo filme Pokoj v duši z roku 2009, nominovaný bol aj za snímky Lidice a Toman. Festival vo svojom programe premietne Luknárov tohtoročný film Ostrým nožom a tešiť sa môžete aj na premiéru snímka Jána Sabola - Casino.$k

Art Film Fest

Laureátom druhej Hercovej misie sa stane český herecký velikán Jiří Lábus. Všeobecne známym sa stal vďaka svojmu komediálnemu talentu, no presvedčil aj množstvom vážnych úloh. Televízne publikum ho pozná z relácií Studio Kamarád či Možná přijde i kouzelník, alebo zo seriálu Arabela. Za vedľajšie úlohy vo filmoch Amerika a Klauni získal Českého leva, na slovenské Slnko v sieti bol nominovaný dvakrát – za vedľajšie úlohy vo filmoch Klauni a Hmyz. Návštevníci Art Film Festu budú mať možnosť jeho majstrovstvo oceniť vo filmoch Klauni a Kluci z hor.

Art Film Fest

Maďarský filmár Kornel Mundruczó má na svojom konte viacero dôležitých filmových diel, ale aj ocenení zo svetových festivalov. Z Art Film Festu odíde s ocenením Zlatá kamera, ktoré oceňuje osobnosti svetového filmu za ich výrazný prínos kinematografii. Mundruczó vo svojej tvorbe rieši bytostné témy, ktoré presahujú súčasné normy a usporiadanie spoločnosti, skúma pojem morálky či právo človeka nepodvoliť sa konvenciám.  Za snímku Šťastné dni získal Strieborného leoparda na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne. Jeho absolventský film Malý apokryf č. 2 bol prvým maďarským filmom vybratým do súťaže Cinéfondation v Cannes. Publikum Art Film Festu sa môže tešiť na premietanie filmu Biely Boh, ktorý v Cannes vyhral súťaž Un Certain Regard, ale aj na jeho ostatnú snímku Mesiac Jupitera. Mundruczó však dovolí nazrieť aj za pomyselnú oponu svojej tvorby – pripraví masterclass, teda prednášku, v rámci ktorej porozpráva o tom, ako vníma prácu filmára.

Art Film Fest

Ďalšou z čestných cien festivalu je Cena prezidenta festivalu. Z rúk Milana Lasicu ju prevezme jeho herecký kolega Štefan Kvietik, jeden z najvýznamnejších a najobľúbenejších hercov v histórii slovenskej kinematografie. Na filmovom plátne debutoval v roku 1960 v dráme Na pochode sa vždy nespieva. K jeho najznámejším filmovým úlohám patria tie vo filmoch Majster Kat, Medená veža, v televíznej trilógii Červené víno, či v ságe Tisícročná včela 1 – 2. Festival premietne film Boxer a smrť, v ktorom Kvietik nezabudnuteľne stvárnil postavu bývalého boxera, väzneného v koncentračnom tábore.

Art Film Fest

Najčítanejšie