Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký úspech pre česko-slovenský film! Pomaľované vtáča je v úzkom výbere na Oscara!
Zdielať na

Veľký úspech pre česko-slovenský film! Pomaľované vtáča je v úzkom výbere na Oscara!

Zdroj: Jakub Čech

Pomaľované vtáča sa dostalo do úzkeho, desaťčlenného výberu filmov uchádzajúcich sa o cenu Americkej filmovej akadémie Oscar v kategórii International Feature Film, známej v minulosti ako Best Foreign Film (najlepší cudzojazyčný film).

Medzi tohtoročnými kandidátmi v kategórii International Feature Film sú napríklad Bolesť a sláva P. Almodóvara, kórejský titul Parazit r. Joon Ho Bong aj zástupcovia našich stredoeurópskych susedov; maďarský film Tí, ktorí zostali (Akik maradtak, r. B. Tótha) a Corpus Cristi (r. J. Komasa). Nominácie vo všetkých kategóriách budú známe 13. januára 2020, slávnostný ceremoniál vyhlasujúci víťazov bude 9. februára 2020.

Jan Dobrovský

​Česko-slovensko-ukrajinský film režiséra Václava Marhoula, adaptácia rovnomenného svetového bestselleru Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča, rozbehol po svojej svetovej premiére v Benátkach cestu po svete. Počas troch mesiacov bol uvedený na vyše dvadsiatich významných festivaloch, z niektorých si priniesol ocenenia festivalových porôt.

TRAILER:

SYNOPSA:

V snahe uchrániť svoje dieťa pred vyhladzovaním Židov, posielajú ho rodičia k príbuznej na vidiek kdesi vo východnej Európe. Chlapcova teta však nečakane umiera a tak je dieťa nútené vydať sa na cestu a pretĺkať sa samo divokým a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery. Snahu chlapca o doslova fyzické prežitie vystrieda však po vojne iný boj. Boj, ktorého si ani nie je vedomý - boj so sebou samým, boj o svoju dušu, o svoju budúcnosť…

Vo filme účinkujú Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Aleksej Kravčenko, Petr Vaněk, Jitka Čvančarová, Zdeněk Pecha a ďalší.

Jan Dobrovský

​​Ďalšie ocenenia filmu Pomaľované vtáča:

CAMERAIMAGE 2019

- Cena pre Najlepší film v hlavnej súťaži FIPRESCI AWARD

The International Critics Prize to the director of the best film in the Main Competition – under specific consideration of its cinematography: kamera: V. SMUTNÝ, réžia: V. MARHOUL

- Cena za kameru za film v hlavnej súťaži BRONZE FROG, Main Competition Bronze Frog: kamera: V. SMUTNÝ

KOLKATA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL - Golden Royal Bengal Tiger Award for Best Director 

Nominácia na Satellite Award v kategórii Najlepší cudzojazyčný film

76. MFF BENÁTKY - Cena študentskej poroty pre UNICEF pre film Pomaľované vtáča

Súvisiace články

Najčítanejšie