Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nevídaný úspech českých študentov FAMU: Ich film je nominovaný na Oscara!
Zdielať na

Nevídaný úspech českých študentov FAMU: Ich film je nominovaný na Oscara!

Čím je tento animovaný film výnimočný?

Animovaná bábková dráma s názvom Dcéra, ktorú vytvorila Daria Kashcheeva, študentka Katedry animovanej tvorby FAMU, a ktorá vznikla v koprodukcii so spoločnosťou MAUR film, postúpila medzi päť finalistov v kategórii Najlepší animovaný krátky film. Dcéra je tak jediným českým animovaným filmom, ktorý sa za posledných niekoľko dekád prebojoval do finále o Oscara. Pokračuje tak v minuloročnom úspechu, kedy už film získal takzvaného študentského Oscara.

Posledným českým animovaným filmom, ktorý sa dostal do užšieho výberu ceny Oscar, bola takisto FAMU snímka Happy End režiséra Jána Sasku. Stalo sa tak v decembri 2016, ale film sa bohužiaľ neprebojoval do finálnej pätice. Jediným tvorcom českého pôvodu, ktorý zvíťazil v kategórii Najlepší animovaný krátky film, bol režisér a animátor Jan Jaroslav Pinkava. V roku 1998 získal jeho film Gerriho hra sošku Oscar, ktorý produkovala americká spoločnosť Pixar.

asaf.cz

​Dcéra sa od svojej premiéry zúčastnila na viac ako 80 festivaloch po celom svete vrátane prestížnych festivalov v Toronte, Melbourne či Sundance a na svojom konte má už 40 víťazných ocenení.

REAKCIA TVORCOV PRI VYHLASOVANÍ NOMINÁCII:

https://vimeo.com/384516020

"Každý človek zažil nejaké nepochopenie s rodičmi alebo i krivdu. Aj keď to nejako výrazne nevnímame, mohlo to ovplyvniť aj naše správanie v dospelosti. Rozhodla som sa, že scenár bude osobný a aj keď vznikol rýchlo, brala som to ako dobré znamenie," povedala režisérka o vzniku svojej snímky. Vo svojom 15 minútovom filme experimentovala s pohybom kamery. Zvolila si absolútne unikátnu výtvarnú formu, keď pomocou ručnej kamery, čo je pri bábkovom filme novátorská technika, docielila veľmi realistické zábery. Film je kompletne ručne spracovaný bez digitálnych trikov. Aj to je dôvod, prečo si získal už toľko uznania od kritikov a publika po celom svete.

https://vimeo.com/316565718

Slávnostné vyhlásenie cien Oscar bude 9. februára už tradične na Hollywoode Boulevard v Los Angeles.

Súvisiace články

Najčítanejšie