Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako sa rokmi zmenili kostýmy superhrdiniek? Toto už na nich neuvidíte!
Zdielať na

Ako sa rokmi zmenili kostýmy superhrdiniek? Toto už na nich neuvidíte!

Film Black Widow a seriál Loki sú dvoma príkladmi, kedy tvorcovia prestali neprimerane sexualizovať ženské postavy.

Začalo to jednou dôležitou úlohou pre ženy - mať vlasy v cope. Keď prišiel do kín farebný, ženský film o Harley Quinn v hlavnej úlohe s Margot Robbie, veľa vecí sa zmenilo, aj keď sa to nestalo zo dňa na deň. Snímka bola plná ženskej sily a jednej konkrétnej scény, pri ktorej s pochopením pritakávali všetky ženy. Šlo o jednoduché podanie gumičky do vlasov pri bojovej scéne. 

Tento jeden malý detail síce nebol dôležitý pre dej filmu, avšak bolo to niečo, na čo ženy po celom svete čakali. Doteraz sme mali možnosť vidieť ženské hrdinky v obtiahnutých kožených overaloch. Chránené mali väčšinou len prsia, na rozdiel od svojich mužských kolegov, ktorým nechýbali chrániče na každej časti tela, ktorá by mohla byť životu nebezpečná v prípade zranenia. Ide teda o to, že ženy sa v očiach kostymérov a tvorcov filmov radšej krajšie oblečú, než by sa mali chrániť.  Avšak Birds of Prey neboli jediným filmom, ktorý sa v tomto posunul. Snímka, ktorá práve teraz beží v kinách - Black Widow, sa tiež vyhla prílišnému sexualizovaniu ženských postáv. V jednej z prvých scén vidíme, ako sa Natasha obliekla do pohodlného oblečenia. Mala na sebe rozťahanú mikinu a tepláky. Doteraz sme ju inak, než v obtiahnutom oblečení ani nemali možnosť vidieť.

 "Pretože to bol jej film, mohla si vybrať," povedala kostymérka Jany Temime. Tá dala Scarlett na výber kopu oblečenia a práve herečka si vybrala to najpohodlnejšie. "Vybrala si outfit, ktorý bol úplne skvelý pre človeka, ktorý nechce, aby si ho ľudia všímali. Nič módne, nič, čo by vyzeralo sexy. Nepotrebuje to predať. Stále si vybrala niečo jednoduché, dobre ušité a niečo, v čom sa mohla pohybovať komfortne. Nekričí to, že chce byť nasilu moderná, ale je niekým, kto sa cíti dobre vo vlastnej koži," doplnila Jany. "Odmietla nosiť podpätky. V ostatných filmoch stále mala čižmy na opätkoch, no teraz sa rozhodla to tak neurobiť. Povedala, že to je veľmi nepohodlné a hlúpe. Nevidela dôvod, prečo by to mala ženská postava robiť. To, aby mala ženská superhrdinka obuté vysoké opätky je klišé a mali by sme sa na to pozerať viac realisticky." 

wired.com

Podobne to bolo aj s Florence Pugh, ktorá mala na sebe vo filme oblečený biely, vojensky vyzerajúci outfit, ktorý nebol obtiahnutý, pretože to sama vyžadovala. Chcela, aby jej oblečenie bolo funkčné. Vo filme bol však jeden silný moment, ktorý súvisel práve s kusom oblečenia. Bolo to práve vtedy, keď Yelena vysvetľovala Natashe, že prvú vec, ktorú si po oslobodení kúpila bola vesta, ktorú jej na konci filmu aj darovala. Vesta však nebola módnym doplnkom, ale funkčným, práve preto, že mala veľa vreciek. Silnú ženskú postavu však nájdeme aj v seriáli o obľúbenom zloduchovi, taktiež z dielne Disney, Lokim. Toho sprevádza Sylvie, ktorá má za sebou mnoho bitiek a je oblečená, ako keby bola stále na úteku. Vyzerá to tak, že štúdiá Marvel aj DC po mnohých rokoch zistili, že reálne ženské postavy sú pre ich celkový imidž oveľa lepšie, než extrémne sexualizované idoly, ktoré by bitku v realite nikdy, práve pre oblečenie, nezvládli. 

Najčítanejšie