Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Arnold Schwarzenegger sa prihovoril Rusom: Toto im odkazuje!
Zdielať na

Arnold Schwarzenegger sa prihovoril Rusom: Toto im odkazuje!

Zdroj: edition.cnn.com

Video má na Twitteri takmer 26 miliónov vzhliadnutí.

Arnold Schwarzenegger sa rozhodol zasiahnuť do vlny nepravdivých informácií, ktoré ruské média prezentujú. Bývalý guvernér Kalifornie, ktorý má teraz 74 rokov, pozdravil svojich ruských fanúšikov a zároveň ich upozornil na propagandu. 

"S poľutovaním vám musím povedať, že tisícky ruských vojakov bolo zabitých. Stalo sa to pri bojoch, ktoré páchali na Ukrajine a Ukrajinci bojujú za svoju krajinu. Rusko to tam prišlo dobiť," upozornil. Video začal o tom, ako stretol svojho hrdinu, keď mal ešte len 14 rokov. Bol ním legendárny ruský športovec Yuri Petrovich Vlasov. Arnoldov kamarát mu pomohol dostať sa až priamo k jeho idolu. "Zrazu som tam stál, 14-ročný chlapec stál pred najsilnejším mužom na svete. Nemohol som tomu veriť. Podal mi ruku. Ja som bol vtedy ešte stále chlapec a jeho obrovská ruka pohltila tú moju. Bol milý a usmial sa na mňa. Nikdy na ten deň nezabudnem," zaspomínal si.

Spomenul aj to, že hneď ako prišiel domov, nalepil si Vlasovovu fotku nad posteľ, aby ho inšpirovala, no jeho otec chcel, aby ju dal dole a zavesil si tam nemeckého alebo rakúskeho hrdinu. "Naozaj sa nahneval a pohádali sme sa. Nemal rád Rusov pre skúsenosť z druhej svetovej vojny. Pozrite sa, v Leningrade bol zranený a bol súčasťou hrozného ničenia skvelého mesta a skvelých ľudí. Fotku môjho hrdinu som však nedal preč. Nezáležalo na tom, akú vlajku Vlasov nosil," dodal. So svojím hrdinom sa ešte stretol a to v roku 1988 pri nakrúcaní filmu Červená horúčava. 

Arnold a Yuri

"Dôvod, prečo som vám to všetko povedal je, že odkedy mám 14, chovám vľúdnosť a rešpekt k Rusom. Sila a srdce ruských ľudí ma stále inšpirovala. Preto dúfam, že ma necháte povedať vám pravdu o vojne na Ukrajine a čo sa tam naozaj deje," pokračoval a následne vysvetlil, v ktorých veciach Rusov vláda klame. Zdôraznil tiež, že 141 krajín sveta súhlasí s tým, že Rusko je agresor a podotkol, že si želá, aby ich vojaci opustili Ukrajinu. Znova spomenul svojho otca, ktorý bol podľa jeho slov taktiež oklamaný svojou vládou a zanechalo to na ňom stopy fyzicky aj psychicky, a to do konca života. "Nechcem, aby ste skončili ako môj otec. Toto nie je vojna, ktorá má ochrániť Rusko, za ktoré vaši starí a prastarí otcovia bojovali. Toto je nezákonná vojna. Vaše životy, vaše končatiny, vaša budúcnosť sú obetované pre bezvýznamnú vojnu, ktorú odsudzuje celý svet," prízvukoval. Na konci oslovil aj priamo Vladimíra Putina, ktorému odkázal, aby vojnu skončil. Vyjadril aj svoj rešpekt všetkým Rusom, ktorí proti vojne protestujú.

Najčítanejšie