Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
PIARGY: Vášnivý príbeh lásky a zrady v ľúbostnom trojuholníku predstavuje trailer!
Zdielať na

PIARGY: Vášnivý príbeh lásky a zrady v ľúbostnom trojuholníku predstavuje trailer!

Zdroj: Mayo Hirc

V hlavných úlohách sa predstavia Judit Bárdos, Daniel Fischer a Attila Mokos. Herecké esá dopĺňajú Lucia Siposová, Jana Oľhová, Jana Kvatniková a Marián Geišberg.

Dej očakávaného filmu česko-macedónskeho režiséra Iva Trajkova Piargy sa síce odohral dávno, ale mohol by sa stať aj v súčasnosti. „Podobne ako kedysi, aj dnes musia ženy toho veľa uniesť a zároveň v sebe dusiť a pretrpieť,“ hovorí hlavná hrdinka Judit Bárdos a pokračuje: „V Piargoch nie je nikto dokonalý. Muži aj ženy majú pozitívne aj negatívne vlastnosti. V postavách sa nájde každý z nás,“ vysvetľuje. Film zobrazuje boj dobra a zla, poukazuje na vzťahy medzi manželmi, milencami, rodičmi a deťmi, či cirkvou a dedinou.

Mayo Hirc

Úsmevy a ľahkovážnosť dodáva snímke postava Julišinej sestry s pochybnou povesťou, ktorú stvárňuje Lucia Siposová. „Magda by sa mohla niekomu zdať len márnivá a vypočítavá, ale do toho dedinského prostredia prináša moderného mestského ducha a slobodu. Navyše kašle na predsudky a snaží sa žiť, ako sa jej páči,“ opisuje svoju rolu Lucia. Naopak Julišina dobrá kamarátka Johanka je synonymom morálky, dobra a čistoty. Jana Kvantiková verí, že diváci po zhliadnutí filmu budú na svet pozerať trocha inými očami. „Náš film je zrkadlom vtedajšej a dnešnej doby, ponúka možnosť sa poučiť aj inak ako z vlastných chýb,“ hovorí predstaviteľka Johanky.

Mayo Hirc

Film PIARGY podľa novely Františka Švantnera, s rozpočtom viac ako 2 milióny eur, vznikal osem rokov. Najviac filmových scén bolo nakrútených v martinskom skanzene, Banskej Štiavnici, Bratislave, ale nakrúcalo sa aj v Sitne, Lozorne, Starých Horách, Rybôm pri Banskej Bystrici a v Českom Třebíči. Bolo použitých niekoľko trikových efektov. Jedným z najväčších je padajúca lavína, ktorú sa v skutočnosti trikrát nepodarilo odpáliť, a tak museli tvorcovia nájsť náhradné riešenie.

Mayo Hirc

Nedávna pandémia ovplyvnila tvorbu natoľko, že sa film dokončoval na diaľku v troch krajinách. Niektorí ľudia z tímu sa ani nikdy osobne nestretli. Obrazová a zvuková postprodukcia prebiehala v Česku, hudbu pripravoval hudobný skladateľ v Macedónsku. Snímka bola síce dokončená v roku 2021, no na oficiálne predstavenie si musela počkať do dnešných dní.„Tento film má v sebe veľmi veľa vrstiev, a tie ukazuje prostredníctvom jednoduchých ľudí. Často tragicky, v niektorých momentoch aj komicky. Väčšina z nás chce žiť správne a zapadnúť do spoločnosti. No môže sa stať, že podľahneme čudnej vášni a potom je veľmi ťažké dostať sa z toho von, zostať čistý a bez výčitiek svedomia žiť ďalej,“ dodáva Judit Bárdos.

Exkluzívna svetová premiéra filmu PIARGY sa uskutoční 18. septembra počas záverečného večera 17. ročníka filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. PIARGY do slovenských kín prinesie spoločnosť CinemArt 22. septembra 2022.

Najčítanejšie