Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Režisér Jean-Luc Godard zomrel prostredníctvom asistovanej samovraždy vo veku 91 rokov
Zdielať na

Režisér Jean-Luc Godard zomrel prostredníctvom asistovanej samovraždy vo veku 91 rokov

Zdroj: lemonde.fr

Režisér snímok Na konci s dychom, Pohŕdanie či Mužský rod, ženský rod bol jeden z najvplyvnejších režisérov v 60. rokoch minulého storočia.

Jean-Luc Godard patril k zakladajúcim členom novej vlny kinematografie. Zomrel vo svojom dome, v meste Rolle vo Švajčiarsku, kde je eutanázia povolenou praktikou. Magazín The New York Times o tom informoval jeho právny zástupca.

Režisér mal podľa všetkého niekoľko vážnych chorôb, ktoré znepríjemňovali jeho bežný život. K rozhodnutiu ukončiť svoj život podľa jeho zástupcu prišiel pri plnom vedomí. Godard sa narodil v Paríži do francúzsko-švajčiarskej rodiny. Nakrútil len málo komerčnejších snímok. Jeho prvá snímka Na konci s dychom preslávila nielen jeho, ale aj herca Jeana-Paula Belmonda. Medzi jeho ďalšie známe snímky patrí Pohŕdanie v hlavnej úlohe s Brigitte Bardot, či Bláznivý Petríček, ktorého nakrútil opäť s Belmondom. Godard sa nebál do svojich snímok zapojiť politický názor. 

dw.com

V roku 2010 získal Oscara za prínos do kinematografie a jeho film z roku 2014 Zbohom jazyku bol zas ocenený na filmovom festivale v Cannes. Svojho Oscara si však neprevzal, pretože povedal, že to pre neho nič neznamená. "Ak to má Akadémia rada, nechajme ich to urobiť. Myslím si však, že je to divné. Pýtam sa samého seba, aké moje filmy videli. Poznajú vôbec moje filmy?" povedal vtedy Godard. Bol to jednoznačne muž s názorom, ktorý sa ho nebál povedať, ani vložiť do svojich filmov. 

Najčítanejšie