Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Týmto hviezdam sme v roku 2022 povedali posledné zbohom!
Zdielať na

Týmto hviezdam sme v roku 2022 povedali posledné zbohom!

Tieto filmové hviezdy nás v roku 2022 navždy opustili.

Angelo Badalamenti

Skladateľ, ktorý je známy najmä svojou zvučkou pre Twin Peaks a spoluprácou na niekoľkých ďalších projektoch s Davidom Lynchom zomrel 11. decembra vo veku 85 rokov. Badalamenti napísal hudbu k filmom Modrý zamat, Mulholland Drive či Divokosť v srdci. V roku 1990 získal Grammy za soundtrack k Twin Peaks. 

ew.com

Helen Slayton-Hughes

Helen bola známou najmä pre svoju skvelú úlohu v seriáli Parks and Recreation. Väčšinu svojich hereckých úloh získala v pokročilejšom veku. Objavila sa tiež v seriáloch True Blood, Pretty Little Liars či Brooklyn Nine-Nine. 

ew.com

​Kirstie Alley 

Víťazka Emmy, aj za slávny film Pozri, kto to hovorí, zomrela vo veku 71 rokov po prehratom boji s rakovinou. Známa bola najmä svojimi úlohami v 80. rokoch. Objavila sa aj vo filmoch Olsen Twins: Na to treba dvoch, Pozor na Harryho či Vidláci.

ew.com

C​larence Gilyard Jr.

Známy bol najmä svojimi úlohami vo filmoch Smrtonosná pasca či Top Gun. Objavil sa aj v seriáli Walker, Texaský ranger. Clarence zomrel vo veku 66 rokov. Posledné roky pracoval ako profesor na univerzite v Nevade, kde učil divadlo a film. 

ew.com

​John Aniston 

Herec známy najmä z telenovely Dni našich životov a otec herečky Jennifer Aniston zomrel 11. novembra vo veku 89 rokov. Jeho dcéra túto správu potvrdila na sociálnych sieťach, kde zdieľala aj spoločnú fotku. "Bol si jeden z najlepších ľudí, akých som poznala," napísala Jennifer.

ew.com

​Leslie Jordan 

Milovaný herec a komik Leslie Jordan zomrel vo veku 67 rokov po tom, čo mal náhle ťažkosti počas šoférovania v Hollywoode. Leslie sa objavil napríklad vo filme Farba citov, aj v troch sériách hororového seriálu American Horror Story. Známy bol najmä zo seriálu Will & Grace. Za svoju úlohu v tomto seriáli získal aj ocenenie Emmy. 

ew.com

​Angela Lansbury

Ikonická divadelná aj filmová herečka nás opustila 11. októbra vo veku 96 rokov. Bola nominovaná na Oscara za najlepšiu vedľajšiu rolu vo filme Plynové lampy, v ktorom si zahrala s Charlesom Boyerom a Ingrid Bergman. Nomináciu si zopakovala len o rok neskôr za film Obraz Doriana Graya. Avšak, 12 rokov riešila vraždy v seriáli To je vražda, napísala, z ktorého vznikla aj jej najikonickejšia úloha. 

ew.com

​Louise Fletcher 

Herečka, ktorá vyhrala Oscara za svoju ikonickú úlohu vo filme Prelet nad kukučím hniezdom zomrela vo Francúzsku vo veku 88 rokov. Herečka sa narodila v Birminghame hluchým rodičom a začala hrať už v 50. rokoch. Objavila sa aj vo filmoch Kvety v podkroví a Veľmi nebezpečné známosti. Jej posledná úloha bola v komediálnom seriáli Girlboss od Netflixu v roku 2017. 

ew.com

​Jean-Luc Godard

Filmár, ktorý pomohol francúzskej kinematografii dostať sa v 60. rokoch do hnutia novej vlny zomrel v septembri vo veku 91 rokov. Ide o jednu z najväčších ikon francúzskej kinematografie, ktorá sa stala vzorom pre mnohých súčasných tvorcov. 

ew.com

​Marsha Hunt

Herečka zo zlatej éry Hollywoodu zomrela v krásnom veku 104 rokov vo svojom dome v Los Angeles. Hrala vo viac než 50 filmoch, medzi ktorými boli Pýcha a predsudok z roku 1940, Pošľapané kvety či Kid Glove Killer. Jej kariéra bola prerušená, keď v roku 1947 cestovala do Washingtonu protestovať proti spolku, ktorý vyšetroval sympatizantov komunizmu v Hollywoode. "Bola som politicky nevinná, len som obraňovala môj biznis," povedala. Neskôr svoju pozornosť upriamila na podporu OSN a iných organizácií.

ew.com

​Charlbi Dean

Známa aj z tohtoročného hitu Trojuholník smútku, len 32-ročná herečka z Južnej Afriky zomrela na sepsu. Hovorí sa, že by tento rok mohla za svoju úlohu v spomínanom filme vyhrať aj niektoré ocenenia, nakoľko rola influencerky zo snímky Rubena Östlunda patrí k najlepším výkonom tohto roka. 

ew.com

​Wolfgang Petersen

Na Oscara nominovaný nemecký filmár, ktorý je v Hollywoode známy najmä vďaka snímke Ponorka. Režíroval však aj také kinohity ako Trója, Air Force One či Dokonalá búrka. Za zmienku stojí určite aj film Nekonečný príbeh. 

ew.com

​Anne Heche

Herečka známa z filmu Šesť dní, sedem nocí či Donnie Brasco, zomrela vo veku 53 rokov pri autonehode. Debutovala v roku 1991, no jej prvá veľká úloha prišla v roku 1993. Odvtedy si zahrala v niekoľkých výnimočných snímkach aj seriáloch. 

ew.com

​Olivia Newton-John

Anglicko-austrálska herečka známa najmä vďaka svojej úlohe Sandy z muzikálu Pomáda zomrela v auguste vo veku 73 rokov po niekoľkoročnom boji s rakovinou prsníkov.

ew.com

​Shonka Dukureh

Postava Big Mamy v tohtoročnom kinohite Elvis bola jej prelomovou úlohou. Hoci sa chcela pôvodne venovať učiteľstvu, nakoniec sa rozhodla pre šoubiznis. Bola aj skvelou speváčkou a vokály nahrávala napríklad aj s Nickom Caveom. 

ew.com

​Monty Norman

Londýnsky skladateľ známy najmä za hudbu k filmom o Jamesovi Bondovi, zomrel vo veku 94 rokov. 

ew.com

​James Caan 

Herec, ktorý hral Sonnyho Corleoneho vo filme Francisa Ford Coppolu, Krstný otec, a bol za túto úlohu nominovaný na Oscara, zomrel vo veku 82 rokov. Okrem toho bol však známy aj mnohými inými úlohami, ktoré ho preslávili. 

ew.com

​Ray Liotta 

Ray zomrel v spánku v Dominikánskej republike počas nakrúcania filmu. Mal 67 rokov. Známy je z filmov Mafiáni, Za borovicovým hájom či zo seriálu ER, za ktorý vyhral Emmy. 

ew.com

W​illiam Hurt

Oscarový herec, známy z filmov Žiar tela, Vysielame správy či História násilia zomrel v marci na rakovinu prostaty. V rokoch 1985-1987 získal každý rok nomináciu na Oscara. V roku 2021 sa objavil aj vo filme Black Widow, čo bola jeho posledná filmová úloha. 

ew.com

​Monica Vitti 

Talianska herečka preslávená filmami Dobrodružstvo, Noc či Zatmenie, zomrela vo veku 90 rokov. Narodila sa v Ríme a jej kariéra sa začala v divadle. Do talianskej televízie sa dostala v 50. rokoch a hrala aj v dvoch filmoch v angličtine -  Modesty Blaise a Takmer dokonalý vzťah. Vyhrala Zlatého leva na benátskom filmovom festivale v roku 1995 za jej celoživotné dielo. 

ew.com

​Louie Anderson 

Televízna hviezda a komik zomrel 21. januára na komplikácie spôsobené rakovinou. Mal 68 rokov. V roku 2016 získal Emmy. Posledný film, v ktorom hral, bola Cesta do Ameriky 2. 

ew.com

​Gaspard Ulliel 

Gaspard zomrel 19. januára len ako 37-ročný po nehode na lyžiach. Známy francúzsky herec pracoval s tými najlepšími v biznise a oslavovaný bol najmä za svoju úlohu v biografickom filme Saint Laurent, kde hral hlavnú postavu, francúzskeho módneho návrhára Yves Saint Laurenta. Hral tiež vo filmoch Príliš dlhé zásnuby, Princezná z Montpensier či Je to len koniec sveta, za ktorý dostal Césara v roku 2017. 

ew.com

Bob Saget

Herec a komik, ktorý sa preslávil svojou úlohou Dannyho Tannera v seriáli Plný dom, zomrel na začiatku roka 2022. Mal 65 rokov. Počas svojej kariéry tiež nahovoril komentár k všetkým deviatim sezónam seriálu Ako som stretol vašu mamu a dokonca hral aj staršiu verziu Teda Mosbyho. 

ew.com

Najčítanejšie