Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zverejnili trailer k dokumentu Terezy Nvotovej s názvom Mečiar
Zdielať na
Novinky

Zverejnili trailer k dokumentu Terezy Nvotovej s názvom Mečiar

Zdroj: profimedia.sk

Mladá slovenská režisérka, Tereza Nvotová, prichádza po svojom prvom hranom filme Špina, s dokumentom, ktorý určite vyvolá rozruch. Zaoberá sa totiž bývalým slovenským premiérom - Vladimírom Mečiarom. Nvotová sa snaží prostredníctvom dokumentu pochopiť, ako jeho rozhodnutia dodnes ovplyvňujú slovenskú spoločnosť.

 

Film Mečiar je autorským projektom režisérky Terezy Nvotovej, ktorá svoju schopnosť vyjadrovať sa k závažným spoločenským fenoménom preukázala už ako 20-ročná filmom Ježiš je normálny. Tentoraz sa rozhodla zmapovať dôsledky udalostí, ktoré sa udiali v čase „vládnutia“ Vladimíra Mečiara, na súčasnú slovenskú spoločnosť.

Moderné dejiny Slovenska sú zásadne ovplyvnené Vladimírom Mečiarom - prvým ministrom vnútra po Nežnej revolúcii v r. 1989 a trojnásobným predsedom vlády. Nesmierne charizmatickým a „národom milovaným“ politikom. Počas jeho posledného funkčného obdobia (1994 -98) vyvrcholilo takmer absolutistické autoritárske vládnutie spojené s  najväčšími privatizačnými kauzami, mocenským zneužívaním tajných služieb a vyradením Slovenska z procesu prijímania do Európskej únie a NATO.

Dokument Mečiar

Dokument Mečiar

Facebook

Scenáristka a režisérka Tereza Nvotová mala v tom čase desať rokov. Nemá, k tomuto pre ľudí emocionálne nesmierne silnému obdobiu, žiaden osobný vzťah. Vníma Mečiara ako symbol niečoho, na čo by sme chceli na Slovensku zabudnúť. Nedarí sa nám to, pretože stále narážame na fenomény, ktoré majú svoje korene v čase jeho vládnutia. Tereza sa rozhodla ísť za „Tým, Kto za všetko môže“. Nielen nakrútiť jeho samotu a zranenosť. Predovšetkým klásť otázky dovtedy, než na ne dostane skutočné odpovede. A konfrontovať ich s realitou. Tak, aby ona – a divák spolu s ňou – pochopila ako vtedajšie rozhodnutia Mečiara dodnes ovplyvňujú slovenskú spoločnosť. Pretože podľa Terezy „bez hľadania, cestu z lesa nenájdeme“.

Film Mečiar bude mať v kinách premiéru 12. októbra.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie