Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zaspomínajte si na najznámejšie filmy Juraja Jakubiska! Premiéry pokračovania Perinbaby sa však nedožil
Zdielať na

Zaspomínajte si na najznámejšie filmy Juraja Jakubiska! Premiéry pokračovania Perinbaby sa však nedožil

Zdroj: Bontonfilm

Ako informovala RTVS, najznámejší slovenský režisér zomrel krátko pred polnocou v piatok 24. februára vo veku 84 rokov. Informovala o tom na sociálnej sieti dcéra známeho režiséra a herečka Janette Jakubisková.

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v dedine Kojšov v gelnickom okrese na východe Slovenska. Vyštudoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Bratislave. V štúdiu pokračoval na Filmovej Akadémii múzických umení v Prahe (FAMU).

Po úspešnom absolvovaní pražskej akadémii v roku 1966 Jakubisko debutoval filmom Kristove roky (1967) a pokračoval filmami Zbehovia a pútnici (1968) a Vtáčkovia, siroty a blázni (1968). V roku 1971 dostal zákaz na točenie hraných filmov a bol presunutý do Krátkeho filmu v Bratislave, kde sa mohol venovať len krátkometrážnym, či strednometrážnym filmom.

Na konci osemdesiatych rokov natočil film Postav dom, zasaď strom (1979). Do roku 1989 nakrútil trojdielny televízny film Nevera po slovensky (1979), rozprávku Perinbaba (1985) a sedemdielny televízny seriál Teta (1987), ktorý neskôr zostrihal na filmovú verziu s názvom Pehavý Max a strašidlá (1987). V tomto období natočil oceňovaný film Tisícročná včela (1983). Tri mesiace pred pádom komunistického režimu mal premiéru jeho posledný film z osemdesiatych rokov Sedím na konári a je mi dobre (1989).

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Jakubisko Film

​V roku 1985 sa oženil s Deanou Horváthovou-Jakubiskovou. Založili v roku 1991 produkčnú spoločnosti J&J Jakubisko Film, ktorú Deana Horváthová-Jakubisková vedie. Spolu majú syna Jorika. Z prvého manželstva s Ľudmilou Vašovou má dcéru Janettu. V roku 1990 natočil televízny film Takmer ružový príbeh (1990). V roku 1992 pokračoval filmom Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Jakubisko Film

​Od roku 1993 žil v Prahe, kde natočil svoj ďalší film Nejasná správa o konci sveta (1997), ktorý bol aj prvým filmom v produkcii J&J Jakubisko Film. V novom tisícročí natočil filmy ako Post coitum (2004) a Bathory (2008) či Perinbabu 2. Jej premiéry sa však nedožil. V roku 2020 nám poskytol jeden z posledných rozhovorov, kde si zaspomínal nielen na nakrúcanie Perinbaby 2, ale prezradil aj to, prečo premiéru museli odkladať:  "Film je nakrútený, zostrihaný a dokončovacie práce bežali v plnom prúde a podľa plánu, no a do toho nám prišiel nezvaný hosť. Spomenul som si na známy vtip: „Chceš pobaviť Boha?... Povedz mu svoje plány na zajtra.“ Keď pandémia všetko zastavila, spomenul som si na slová mojej babky, ktorá mi ako malému hovorila:“ Boh ti dáva prekážky, aby si ich prekonal a bol silnejší.“

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Jakubisko Film

TRAILER PERINBABA A DVA SVETY:​

Súvisiace články

Najčítanejšie