Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Názor Kinosály: Deň čo deň. Príjemná oddychová romantika o láske k duši
Zdielať na

Názor Kinosály: Deň čo deň. Príjemná oddychová romantika o láske k duši

Film vznikol podľa knižnej predlohy Davida Levithana z roku 2012. Užijú si ho však aj tí, ktorí knihu nečítali.

Deň čo deň je film, ktorý dnešní mladí ľudia možno potrebujú ako soľ. Odbúrava niektoré filmové stereotypy, niektorých sa však stále drží. Snímka nám ukazuje aké je to milovať samotnú dušu, ktorá sa neviaže na konkrétne telo. Samozrejme, film má aj svoje chybičky krásy.

imdb.com

Už v upútavke sa dozvieme, že hlavnou hrdinkou je obyčajná teenagerka Rhiannon, ktorá sa zamiluje do duše, ktorá každý deň mení telo, v ktorom prebýva. To, samozrejme, ovplyvní nielen jej život, ale aj životy "hosťujúcich" tiel. Napriek tomu, že sa film odohráva na strednej škole, najmä hlavné postavy pôsobia na svoj vek celkom vyspelo.

Príbeh je však to, na čom tento film stojí aj padá. Doteraz sme nemali možnosť vidieť veľa filmov, ktoré by sa takto zaoberali dušou ako takou a už vôbec nie, že by táto duša menila svoje podoby zo dňa na deň. Film však svojím dejom ako keby nikam neviedol. Navyše, vedľajšie dejové línie výrazne zaostávajú za tou hlavnou. Problémy Rhiannoniných rodičov či zanedbávanie jej najlepšej kamarátky, ktorá vôbec netuší čo sa deje, sa v tomto filme síce načrtnú, no divák sa do konca filmu nedozvie odpovede na niektoré otázky, ktoré položili samotné postavy.

imdb.com

Ako celok však film pôsobí príjemne. Nenadchne, ale ani neurazí. Je dostatočne nereálny na to, aby sa divák uvoľnil a nechal sa unášať príbehom bez zbytočného rozmýšľania nad tým, čo sa môže prihodiť hlavnej postave. Preto sa nesnažte pochopiť ako niektoré veci vo filme fungujú, jednoducho je to tak. Tvorcovia to viac neriešili a netrápili sa zbytočným vysvetľovaním.

Herecké výkony boli obstojné, možno trošku lepšie, aké čakáte v každom inom filme pre pubertiakov. Treba priznať, že predstaviteľka hlavnej úlohy - Angourie Rice, si zahrala vo filme Ostrí chlapci po boku Russella Crowea a Ryana Goslinga a dokonca aj vtedy herecky vynikla.

imdb.com

Zhrnutie: Snímka sa síce javí, že rieši vážne otázky o láske k druhým, ale aj sebe samému, no v skutočnosti nie je až taká hlboká ako sa na prvý pohľad zdá. Ak si však chcete v kine príjemne oddýchnuť a nechať sa unášať príbehom, je tou správnou voľbou, skrýva v sebe totiž niečo viac ako obyčajné romantické komédie.

Súvisiace články

Najčítanejšie