Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oddychová romantika pre nenáročných
Zdielať na

Oddychová romantika pre nenáročných

Kiná od štvrtku ponúkajú českú romantickú komédiu Miluji tě modrě. Autori stavili na neopozerané herecké tváre, v hlavných úlohách sa predstavili Václav Jílek a Denisa Nesvačilová.

Nový český film Miloslava Šmídmajera sľubuje romantický príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí si vzájomne padnú do oka a musia prekonať isté prekážky, aby mohli svoju lásku naplniť. David, sympatický tridsiatnik, kunsthistorik a maliar, neprežíva bohvieaké životné obdobie. Býva u mamy, ktorá je posadnutá jógou, chýba mu priateľka a navyše ho vyhodia z práce. Do tejto nevábnej situácie sa zapozerá do Terezy, ktorá ho svojou krásou na prvý pohľad ohúri vo výkladnej skrini klenotníctva. Príbeh lásky sa môže začať, napriek vzájomným sympatiám tu však máme problém. Klasický jednoduchý milostný trojuholník, Tereza má detinského a žiarlivého priateľa Igora. A tak David vynakladá celé svoje úsilie aby si mohol získať Terezine srdce.

Z hľadiska žánrového zaradenia film funguje, príbeh lásky je napriek rôznym úskaliam naplnený. Autori film zaradili aj do komediálneho žánru, čo už úplne nekorešponduje s realitou, vtipných a komických situácií je v príbehu pomenej. Atmosféra je však po celý čas mierne vzletná priam až snová, takže divák nemá dôvod odchádzať z kina zle naladený. Problém môže nastať jedine v prípade, že má divák príliš veľké očakávania. Film totiž skutočne okrem ľúbostného príbehu neponúka nič navyše. A aj ten ľúbostný príbeh je akosi vytrhnutý z dnešnej reality. Dôvodom je skutočnosť, že scenáristom je Jaroslav Papoušek, ktorý písal scenár v úplne inej dobe a autorom sa napriek snahe nepodarilo príbeh verne preniesť do súčasnosti. Situácie, dialógy aj samotné postavy preto pôsobia veľmi zastaraným dojmom a scenár vyznieva trochu plytko a naivne. Je preto veľká škoda, že sa autori rozhodli preniesť príbeh do dnešnej doby a neponechali ho v „retro“ atmosfére, kde by táto milá romanca mohla prebiehať omnoho uveriteľnejšie. Pochváliť možno herecké výkony protagonistov. Hlavné herecké duo, Václav Jílek a Denisa Nesvačilová, zvládlo pozíciu nováčikov výborne, vo výkonoch však nezaostávajú ani vedľajšie postavy.

Film Miluji tě modře ponúka oddychovú romantiku, ktorá sa po celý čas nesie v príjemnej atmosfére trochu vytrhnutej z dnešnej reality. A práve tá môže byť pre diváka únikom z dnešnej uponáhľanej a skeptickej doby, z ktorej sa naivná zamilovanosť a gentlemanské dvorenie pomaly ale isto vytráca.

Najčítanejšie