Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kráľom môže byť iba jeden a na Ostrove lebiek je ním KONG!
Zdielať na
Recenzie

Kráľom môže byť iba jeden a na Ostrove lebiek je ním KONG!

Zdroj: Continental film

Do našich kín v týchto dňoch prichádza akčný, špeciálnymi efektmi nabitý veľkofilm o monštruóznom Kongovi a expedícii dobrodruhov, ktorí si s ním chcú zmerať sily.

O tom, že možné je všetko, čo si človek dokáže predstaviť, je presvedčený Bill Randa (John Goodman). Spoločne s ním zdieľa tento názor aj Houston Brookes (Corey Hawkins). Títo dvaja vizionárski vedci z Monarch Corp. presvedčia senátora Willisa (Richard Jenkins), aby im umožnil vytvoriť expedíciu na miesto, kam sa dosiaľ odvážil iba málokto. Tým miestom je totiž tajomný, legendami opradený, no ťažko dostupný tichomorský ostrov, ktorý sa ešte nikomu nepodarilo prebádať. A už vôbec nie sa odtiaľ vrátiť nažive!

Senátor Willis síce neochotne, no predsa len prikývne a Randa s Brookesom začnú zostavovať ich nový tím. Kedže Amerika práve oznámila svoje odstúpenie z vojny vo Vietname (máme rok 1973), zopár vojenských profíkov na čele s Prestonom Packardom (Samuel L. Jackson), ako aj bývalý kapitán, v súčasnosti stopár James Conrad (Tom Hiddleston) a vojnová fotografka Mason Weaver (Brie Larson) sú im okamžite k dispozícii a pripravení na nalodenie. Dobrodružná misia na neznáme teritórium začne naberať na obrátkach. Čo ich tam čaká? A čo ich neminie? Nechajte sa prekvapiť spolu s nimi...

Kong je nepochybne skvelou voľbou pre diváka, ktorý miluje príbehy o obrovskom opičom monštre menom King Kong. Tento film pod vedením režiséra Jordana Vogt-Robertsa nijako nenadväzuje na ten ostatný z roku 2005. Dej je zasadený do 70tych rokov a tímu tvorcov sa podarilo túto atmosféru skvelo navodiť, či už kostýmami, vojenským arzenálom, ako aj kvalitnou vypeckovanou (dobovou) hudbou k filmu (o.i. Creedence Clearwater Revival). Scéna a efekty (film si pozriete v 3D verzii) sú vydarené a prepracované. Samotný rozpočet bol takmer 200 miliónov dolárov, takže na divákovi sa nešetrilo. Ak sa tešíte na krv a bojové scény, počas 118 filmových minút sa dočkáte aj tých. Iba naznačím, že na vás čaká aj brutálny súboj titanov. A prežije, ako to už v džungli chodí, iba jeden. Ten silnejší.

Oku skúseného diváka neunikne drobná referencia na Apocalyse Now, ktorá mne osobne príjemne ulahodila. Chválim kameru a strih, so scénarom to už bolo horšie. Vykazuje mnohé nedostatky, dej je plytký, strohý a ani romantika (podľa vzoru Kongových zaláskovaných predchodcov) sa nekoná. Režisér zrejme stavil viac na akciu, veľkosť (a motoriku) King Konga či okázalé efekty, než na herecké umenie. Sklamalo ma, že hlavné (o vedľajších ani nehovoriac) postavy nemali ani len minimálnu šancu na akýkoľvek vývoj ich charakterov. K hereckému obsadeniu mám viaceré výhrady a azda najväčším sklamaním je pre mňa nedôveryhodný výkon Toma Hiddlestona. Tom sa, namiesto zbesilého boja o záchranu seba a svojho tímu, vo väčšine záberov tváril akokeby pózoval na titulku Vanity Fair alebo sa pokúšal urobiť si očko u producentov ďalšieho Jamesa Bonda. Brie Larson podala, respektíve, mohla podať silný výkon, ak by mala na to priestor. Jediný oživením tejto zostavy bol Hank Marlow (John C. Reilly), ktorý, v rámci možností, rozosmial i rozcítil. Nuž a tradičný herecký podpriemer ponúkol Samuel L. Jackson v jeho typickej a nemennej hereckej polohe t.j. vymletého agresívneho psychopata. V tomto filme, pokiaľ je reč o obsadení, je zvláštne aj to, že viaceré postavy o.i. botanička San, Chapman atď. vlastne nemajú žiadny dôvod byť na obraze...

Takže to zhrniem: tento film istotne nezíska žiadne vavrínové vence ani burácajúce standing ovations na filmových festivaloch. No o tom, že zaplní sály fanúšikmi príbehov o King Kongovi nepochybujem. A tak to má byť, veď preto bol vlastne vyrobený. Tak smelo do kín, teším sa na vaše dojmy;)

AUTOR: Kinosála (-JS-)

Zdielať na

Najčítanejšie