Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Päťdesiat odtieňov temnoty ponúka skôr romantiku ako temnotu
Zdielať na

Päťdesiat odtieňov temnoty ponúka skôr romantiku ako temnotu

Zdroj: cinemart.sk

Po mimoriadne úspešnej knižnej sérii si diváci už po druhý raz môžu pozrieť jej filmové spracovanie. Druhý diel tejto série, Päťdesiat odtieňov temnoty, práve prichádza do kín.

Najmä ženská časť publika sa už isto nemôže dočkať, ako sa budú na plátne vo víre sexuálnej energie vlniť nahé telá hviezdnej dvojice Jamieho Dornana a Dakoty Johnson. Samotná knižná predloha ako i prvý filmový diel série spôsobili miernu senzáciu a kiná po celom svete dlho po premiére praskali vo švíkoch. Filmová novinka s lákavým názvom Päťdesiat odtieňov temnoty nás však do žiadnej temnoty nezavedie. Od prvého dielu sa líši ešte väčšou presladenosťou a naivitou. Zápletku by sme vo filme hľadali márne, pretože po dejovej stránke scenár pláva po povrchu a hoci v ňom sú isté náznaky vznikajúcich komplikácii, v momente sú raketovou rýchlosťou „vyriešené“, aby príbeh mohol znovu ustúpiť do úzadia a divák sa tak mohol utopiť vo vizuálne efektných obrazoch plných krásnych tiel, naškrobených rób a erotikou „nabitých“ momentoch. Treba však poznamenať, že za túto trochu erotickú atmosféru vďačíme hlavne podmanivému hudobnému podkladu.

Divákovi druhé pokračovanie v princípe nič nové neponúkne, príliš romantickým dušiam môže ulahodiť fakt, že chladný a drsný Christian sa konečne dokázal zamilovať do šedej myšky, zvyšné publikum môže oceniť akurát tak dokonalé nahé telá. Autorom sa v podstate podarilo ponúknuť to, čo pravdepodobne fanúšikovská základňa od filmu očakáva, romantiku okorenenú erotickými scénami. Dialógy ale častokrát vyznievajú trápne a zbytočne, mnoho situácií je maximálne nereálnych a tak naivným snílkom film aspoň ponecháva priestor pre fantazírovanie. Zvyšné publikum môže jedine neveriacky krútiť hlavou a zaseknúť sa vo všadeprítomnej trápnosti. Je dobré však podotknúť, že sa na nej dá niekedy aj schuti zasmiať. Problémom je trochu zdĺhavé tempo, divák čaká na to, kým sa konečne niečo udeje, no čakanie je úplne márne. Neudeje sa nič. Je tam streľba, nik sa nezraní. V závere havária lietadla, hrdina vyviazne bez jediného škrabanca. Dovolím si teda tvrdiť, že latku, ktorá po prvom dieli nastavená vysoko nebola, autori druhým dielom celkom úspešne podliezajú. Zarytí fanúšikovia tejto romanticko-erotickej „drámy“ ale iste na film nemusia zanevrieť, čaká na nich krásne herecké duo, luxusné interiéry, elegantné kostýmy a pokračovanie jednoduchého príbehu o dvoch zamilovaných dušiach, ktoré si k sebe hľadajú cestu.