Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
,,Naše spomienky nás nedefinujú, naše činy áno!" Film Ghost in the Shell je viac, než iba vizuálna lahôdka
Zdielať na

,,Naše spomienky nás nedefinujú, naše činy áno!" Film Ghost in the Shell je viac, než iba vizuálna lahôdka

Zdroj: Paramount Pictures

Režisér Rupert Sanders a jeho štáb sa tentoraz vydali na mimoriadne tenký ľad. Ich snaha preniesť kultovú, pre fanúšikov mangy a anime takmer posvätnú relikviu do Hollywoodu, bola odvážna kamikadze misia.

Major Mira Killian (Scarlett Johansson) je veliteľkou Sekcie 9, ktorá sa špecializuje na boj proti kyberzločinom. Ona sama je hi-tech dielom spoločnosti Hanka Robotics.  Má mozog (dušu), ktorý sa vedcom, pod vedením doktorky Ouelet (Juliette Binoche), podarilo zachrániť z jej ľudského tela a protetické telo (obal, škrupina). Počas pátrania po hackerovi Kuzem (Michael Pitt), ktorý sa pokúša zničiť Hanka Robotics, zisťuje o sebe a svojich stvoriteľoch  krutú pravdu...

Profimedia

Štúdiá Paramount a DreamWorks Animation ponúkajú úchvatný mix farieb, zvuku a skvelého hereckého obsadenia. Scarlett a jej prevtelenie (vrátane jej robotickej chôdze) je pastvou pre oči. Jej parťák Batou (Pilou Asbæk) je takmer na nerozoznanie od animovaného predchodcu. A Hideo Kuze v podaní Michael Pitta má v sebe tú správnu dávku zlosti a zraniteľnosti. Binoche, ako doktorka v boji s vlastným svedomím, dodáva správny dramatický rozmer. Imponuje mi, že hercovi Takeshi Kitanovi umožnili komunikovať po japonsky. Malo to v sebe istú dávku nadradenosti. Možno na znak úcty a rešpektu tvorcov ku kolíske mangy a anime? 

Je pravdou, že počas 107 minút sa nemožno dejom a hĺbkou rovnať rozsiahlej komiksovej, či animovanej verzii. Ale nemám pocit, že by sa o to produkcia snažila. Dej si razí svoju vlastnú cestu a iba čiastočne sa opiera o mangu Masamune Shirowa. Oceňujem najmä, že:
1. Divákovi umožnia ponoriť sa do kyberpunkovej reality od úvodných titulkov (zrodenie Major), aby sa neskôr spolu s ňou vrhal zo striech mrakodrapov (zábery sa zhodujú s anime verziou z 1995), či blúdil futuristickými uličkami Hong-Kongu.  Film sa totiž neodohráva v Tokiu! Aj tu teda vidíme jasný zámer tvorcov vybočiť od originálu.
2. Dejová línia je jednoduchá a pritom jasná. Divák pozná zápletku a spolu s hlavnou hrdinkou smeruje k rozuzleniu. Svoju pozornosť tak smie venovať spektakulárnym obrazom, úžasným hologramom levitujúcim medzi mrakodrapmi, či výhľadu na Victoria Harbour. Sandersov futuristický Ghost in the Shell ponúka divákovi jedinečný filmový zážitok a pár hlbokých momentov v jednom. Zvoliť si môžete 2D, 3D a IMAX 3D verziu.
A ešte drobná pikoška na záver: Scarlett a Pilou Asbæk spolu netočili po prvýkrát. Spomínate si na týpka so slamákom, ktorý namočil LUCY do problémov? Tak to bol Pilou v úlohe Richarda;)

Profimedia

Súvisiace články