Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Názor Kinosály: Prvý človek. Je to snímka hodná Oscara?
Zdielať na

Názor Kinosály: Prvý človek. Je to snímka hodná Oscara?

Zdroj: digitaltrends.com

Ryan Gosling si pravdepodobne zaslúži ďalšiu nomináciu na zlatú sošku. Rovnako ako režisér Damien Chazelle.

Američania sú národ, ktorý sa môže chváliť mnohými prvenstvami, no jedno z nich je špeciálne. Pristátie na Mesiaci sledovali ľudia po celom svete. Pomerne mladý režisér Damien Chazelle, sa po úspechu s muzikálom La La Land, rozhodol pre biografický film a urobil dobre. 

theverge.com

Prvý človek vás dostane. Snímka má síce až 141 minút, no čas v kine vám ubehne naozaj rýchlo. Zameriava sa na život astronauta Neila Amstronga pred a počas jeho cesty na Mesiac. Divák nesleduje len jeho profesionálny, ale aj súkromný život, ktorý je rovnako zaujímavý. 

Scenáristicky za filmom stojí Josh Singer, ktorý je autorom aj Oscarom oceneného filmu Spotlight. Tentoraz sa inšpiroval knihou od Jamesa R. Hansena. Väčšina biografických filmov je skôr ťahaním zaujímavých momentov zo života nejakej osoby, no pri Neilovi Amstrongovi bolo toho toľko, že si vôbec neuvedomíte, že ide o skutočný príbeh. Josh Singer našiel pravú mieru medzi tým, čo je v príbehu dôležité povedať a tým, čo diváka zaujme.

theverge.com

Samozrejme, že hlavným vyústením príbehu je pristátie na Mesiaci, ktorému však predchádzajú mnohé tragické udalosti. Hlavnému hrdinovi, ktorého perfektne hrá Ryan Gosling, chýba zmysel pre prejavovanie emócií, čo prekáža najmä jeho manželke, ktorú stvárňuje Claire Foy. Tá sa snaží nájsť Neilovi cestu k jeho synom. Amstrongovi sa problémy pri prejavovaní citov vynahradili na jeho inteligencii. Vedel zachovať chladnú hlavu, čo ho koniec koncov doviedlo až na Mesiac. Nielen toto všetko dokázal Damien Chazelle dostať do snímky, ktorá je miestami taká napínavá, že napriek tomu, že viete ako príbeh skončí, budete sa báť o život hlavného hrdinu. 

spokesman.com

Zhrnutie: Snímka Prvý človek je jedným z mnohých kandidátov na Oscara. Príbehovo veľmi pútavý film priniesol režisér do kín v najlepšej možnej podobe. Napriek tomu, že ide o snímku, ktorá oslavuje americké víťazstvo a v niektorých prípadoch aj prehry, nie je to podané príliš prehnane a heroicky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie