Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Názor Kinosály: 15:17 Paríž. Clint Eastwood nám na plátno prináša pravých amerických hrdinov
Zdielať na
Recenzie

Názor Kinosály: 15:17 Paríž. Clint Eastwood nám na plátno prináša pravých amerických hrdinov

Zdroj: traileraddict.com

Názov filmu je odkazom na odchod vlaku z Amsterdamu do Paríža, v ktorom sa počas pokusu o teroristický útok, v auguste 2015, nachádzalo vyše 500 pasažierov. Medzi nimi boli aj traja mladí Američania, ktorí atentátnika zastavili za pomoci ostatných cestujúcich.

Clint Eastwood chcel týmto filmom uzatvoriť hrdinskú trilógiu, do ktorej patria filmy Americký ostreľovač a Sully. Pokiaľ ide o kvalitu, tento film pôsobí viac amatérskym dojmom ako spomenuté dva filmy. Eastwood sa týmto filmom zjavne nepokúšal získať ocenenia, o čom svedčí aj dátum premiéry, ktorá je už po „oscarovom období“ a pred filmovými festivalmi.

warnerbros.co.uk

Režisér urobil zaujímavý krok, keď sa rozhodol namiesto profesionálnych hercov do hlavných úloh obsadiť skutočných hrdinov onoho dňa. Týmto krokom chcel pridať na autenticite príbehu, no v konečnom dôsledku ide z filmu málo emócií, ktoré títo noví herci nedokázali dôveryhodne vyjadriť.

V celom filme je príliš veľa scén, ktoré divákovi nič neprezradia a zdá sa, že len vypĺňajú priestor, rovnako ako prázdne dialógy. Svedčí o tom aj minutáž filmu, ktorá je najkratšia spomedzi Eastwoodových filmov, len 94 minút. Film je zameraný na vyzdvihnutie americkej pýchy, na čo sme pri filmoch tohto režiséra zvyknutí.

latimes.com

Nesie myšlienku, že aj obyčajní ľudia môžu v istých situáciách zvrátiť priebeh udalostí, ak si zachovajú chladnú hlavu. Francúz, ktorý pomáhal zastaviť útočníka chcel ostať v utajení a preto sa jeho meno vo filme nedozvieme.

Film mal premiéru 8.2.2018. Ak si na útok pamätáte a chcete vedieť viac zo života týchto mladých mužov rozhodne film odporúčame. Pripravte sa ale na snímku, ktorá vám ukáže viac z ich zázemia, ktoré ovplyvnilo konanie pri samotnom atentáte. Ten je vo filme zobrazený naozaj dôveryhodne a považujeme ho za svetlý moment tohto projektu.

Autorka: Lucia Harbuľáková

Zdielať na

Najčítanejšie