Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Skutočný filmový príbeh Úkryt v ZOO poskytuje originálny, pútavý a verný pohľad na obdobie holokaustu
Zdielať na

Skutočný filmový príbeh Úkryt v ZOO poskytuje originálny, pútavý a verný pohľad na obdobie holokaustu

Zdroj: Profimedia

Najnovšia historická dráma Úkryt v ZOO je z obdobia 2. svetovej vojny. Opiera sa o prostredie varšavskej ZOO, ktorú vedie manželský pár Zabinski. Veľkú autenticitu i emocionálnu hĺbku dodáva príbehu fakt, že je nakrútený podľa knižnej predlohy Diany Ackerman a je založený na skutočných udalostiach.

Režisérka filmu Niki Caro si pre svoj film zvolila divácky mimoriadne príťažlivú tému druhej svetovej vojny a s ňou spojený holokaust. V histórii kinematografie má táto téma značné zastúpenie a divácke očakávania sa každým ďalším filmom stupňujú. Pre filmára je preto o to náročnejšie vniesť do nej kus vlastnej originality.

Profimedia

​Úkryt v Zoo čerpá z kvalitnej knižnej predlohy a silného skutočného príbehu a zároveň si veľmi pomáha i pútavým prostredím varšavskej zoo, čím sa značne odlišuje od ostatných drám z tohto obdobia. Poskytuje nám teda o niečo iný náhľad na udalosti spojené s holokaustom. Tvorcovia si najkrutejšie situácie a obrazy odpustili a násilie nie je podávané explicitne, krutosť sa udeje akoby medzi riadkami a dovolím si tvrdiť, že o to väčší má tento film emocionálny dopad na diváka. Výnimku tvoria obrazy spojené s bombardovaním ZOO a s ním spojené utrpenie tých najnevinnejších tvorov na zemi, zvierat. V týchto momentoch sa už slabšie povahy budú musieť zhlboka nadýchnuť.

Profimedia

​Najsilnejšie momenty však film ukrýva v situáciách, ktoré pred nami obraz zamlčí, ide napríklad o veľmi silnú scénu znásilnenia mladého dievčaťa nemeckými vojakmi či nábor Židov do koncentračných táborov. Nevinná dôvera detí, ktoré rozpínajú rúčky do nebies, aby im hlavný hrdina pomohol na ceste za smrťou nenechá jediné divácke oko bez slzy. Je nutné oceniť, že napriek všetkému Úkryt v ZOO príliš netlačí na pílu, nesnaží sa z témy vyťažiť maximum a diváka ani emocionálne nevydiera. Napriek tomu, že dvojhodinová stopáž si často vyžaduje trpezlivejšieho diváka, film si veľmi dobre udržiava napätie. Rozprávanie je pútavé napriek trošku predvídateľnému príbehu, ktorému však dodáva pravdivostnú hodnotu skutočnosť, že je založený na reálnom podklade.

Profimedia

​Čo určite stojí za zmienku sú výborné herecké výkony. Jessica Chastain, na ktorej prakticky celý príbeh stojí, svoju úlohu zvládla bravúrne. Sekunduje jej aj vynikajúci výkon Daniela Brühla. Títo hereckí kolegovia obaja balancujú na hranici dokonalých hereckých výkonov. Do tretice spomeniem pre naše publikum menej známeho herca Johana Heldenbergha, ktorý určite mnohých príjemne prekvapil. Úkryt v ZOO je režijne veľmi kvalitne spracovaný skutočný príbeh o hrdinskej rodine Zabinskych, ktorá bola ochotná pre záchranu cudzích ľudských životov riskovať ten vlastný. A to je niečo, čo si rozhodne zaslúži filmové plátno i divácku pozornosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie