Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Názor Kinosály: Čierny Panter. Je to najvyspelejší film od Marvelu?
Zdielať na
Recenzie

Názor Kinosály: Čierny Panter. Je to najvyspelejší film od Marvelu?

Zdroj: Saturn entertainment

Hlavným cieľom bolo vysvetliť pozadie superhrdinu pochádzajúceho z Afriky a ukázať situáciu vo Wakande – krajine, ktorej vládne. Marvelu sa však podarilo oveľa viac!

Prvé recenzie zo zahraničia naznačovali, že pôjde o naozaj rozsiahly príbeh. Nemýlili sa. Čierny panter je 18. film z Marvel ságy, pri ktorej posledných filmoch sme mohli mať pocit, že tvorcovia už vyčerpali všetku energiu a filmy natáčajú len z nutnosti. Štúdio však nabralo druhý dych. Možno je to aj tým, že je tento hrdina úplne iný.

inverse.com

​Pochádza z bohatej krajiny Wakanda, ktorá k svojmu obrovskému majetku prišla vďaka ťažbe vibránia – nezničiteľného kovu, ktorého využitie má široké spektrum a nenachádza sa nikde inde na Zemi. Tu prichádza na rad politická stránka filmu. Po smrti svojho otca T´Challu čaká hlavný hrdina na korunováciu, s ktorou prichádza aj veľké rozhodnutie o budúcnosti svojho ľudu. Stojí medzi tým, čo je správne a tým, čo je bezpečné.

Treba povedať, že technologicky je tento film na úrovni dobre spracovaného sci-fi. Krajina, ktorú dokázali tvorcovia vymyslieť, je spojením hypermoderného mesta a tradícií, ktoré si miestni obyvatelia strážia. Tento debut afrofuturizmu v blockbusterovom filme funguje veľmi dobre.

Ďalším faktorom svedčiacim o modernosti Wakandy je fakt, že ženy a muži si sú rovní viac ako sme zvyknutí pri iných filmoch. To, že má kráľ za sebou armádu ženských bojovníčok a jeho vývojový tím tiež vedie žena, podčiarkuje myšlienku moderného sveta.

chicagotribune.com

​Po hudobnej stránke sme sa dočkali tradičných afrických rytmov, ale aj moderných skladieb produkovaných raperom Kendrickom Lamarom.

Film sa však nevyhol klišé, na ktoré sme pri komiksových snímkach zvyknutí. Snaží sa ho však zaobaliť do temnejšej atmosféry a rieši vážnejšie, aktuálne témy akými sú napríklad občianske vojny, imigranti a humanitárna pomoc.

comicsbeat.com

Celkovo film nenudil, práve naopak. Mali sme tú možnosť vidieť film v IMAX, čo určite znásobilo dojem z akčných scén. Oplatí sa zamerať na detaily, najmä pokiaľ ide o nové technológie vymyslené špeciálne pre túto snímku. Čierny panter je v kinách od 15.2.2018. 

Autorka: Lucia Harbuľáková

Zdielať na

Súvisiace články