Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Názor Kinosály: The Post: Aféra v Pentagone. Spielberg stavil na excelentné herecké výkony
Zdielať na
Recenzie

Názor Kinosály: The Post: Aféra v Pentagone. Spielberg stavil na excelentné herecké výkony

Zdroj: dnaindia.com

V čase, keď sa veľká časť Ameriky búri proti Donaldovi Trumpovi, Steven Spielberg prináša film o jednej z najväčších chýb amerických prezidentov. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami sa odohráva v 70. rokoch. Film sa zameriava na redakciu novín The Washington Post pri afére Pentagon Papers.

Meryl Streep ako majiteľka novín - Katharine Graham, čelí strategickým rozhodnutiam, zatiaľ čo Tom Hanks ako šéfredaktor bojuje za šírenie informácií v prospech verejnosti. O hereckých výkonoch ani netreba hovoriť. Obaja, Meryl aj Tom, hrajú veľmi dobre, tak ako sme u hercov ich kalibru zvyknutí. Napriek tomu, že obaja majú za sebou veľké množstvo filmov, na plátne sa spolu dosiaľ neobjavili.

Film začína scénou z vojny vo Vietname. Dozvedáme sa, ako sa dokumenty s označením „prísne tajné“ dostali von z Pentagonu aj to, kto ich vynášal. Tí z vás, ktorí o afére takmer nič neviete, nebojte sa. Scenár je písaný tak, aby ho pochopil každý. Možno aj pre to sa film zo začiatku vlečie pomalším tempom. Všetko sa vysvetľuje v niektorých prípadoch aj viackrát, aby divákovi nič neušlo. Verím, že sa v celej kauze dá ľahko stratiť, ale nakoniec, filmu to až tak neuškodilo.

mintpressnews.com

​Nevieme síce, či sa dá veriť všetkému, čo sme v snímke videli, zaujímavé je však sledovať ako fungovali vzťahy médií a bývalých amerických prezidentov. Človeku po pozretí filmu určite zostanú v hlave nejaké otázky.

Príbeh sa zameriava aj na aktuálny problém sexizmu, ktorý bol v tej dobe ešte viac citeľný. Katharine Graham bola prvou vydavateľkou veľkého amerického média a mnohí sa s tým nevedeli zmieriť. Na konci filmu sa však tvorcovia zamerali oveľa viac na zobrazenie silnej ženskej postavy, než na samotný príbeh a zrazu to zbytočne pôsobí trochu sileným dojmom.

vanityfair.com

​Mnoho ľudí porovnáva tento film so snímkou Spotlight, ktorá získala dvoch Oscarov - za najlepší film a najlepší scenár. Rovnako aj The Post: Aféra v Pentagone vybojoval dve nominácie na Oscara a to za najlepší film roka a jednu z nich si odniesla Meryl Streep za hlavný ženský herecký výkon.

Štúdio sa nebálo a zverilo Spielbergovi do rúk 50 miliónov dolárov. Ten z nich dokázal urobiť solídny film, na ktorý sa určite mnoho ľudí bude pozerať s údivom a každý si z neho vezme to svoje. Film si môžete pozrieť v kinách od 22.2.2018.


Autorka: Lucia Harbuľáková

Zdielať na

Najčítanejšie