Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Názor Kinosály: Stehlík je krásnou metaforou k životom niektorých z nás
Zdielať na

Názor Kinosály: Stehlík je krásnou metaforou k životom niektorých z nás

Zdroj: vox.com

Donna Tartt v roku 2013 vydala knihu, ktorá si vyslúžila Pulitzerovu cenu za literatúru. Tento rok sa na základe knihy Stehlík dostal do kín rovnomenný film o chlapcovi a jeho živote plnom neočakávaných udalostí.

Stehlík je filmom pre mnohých. Či už máte radi filmy o dospievaní, láske, problémových rodinných vzťahoch, zlomených srdciach, nevyriešených problémoch alebo jednoducho milujete New York a jeho atmosféru. Na svoje si príde takmer každý.

warnerbros.com

S minutážou 149 minút ide o dlhšiu snímku, ktorá možno neposednejších divákov odradí, no pomalému rozbiehaniu sa vyrovná dynamický záver, pre ktorý sa táto snímka naozaj oplatí vidieť. Napriek tragickým udalostiam, ktorých je vo filme niekoľko, predsa len nájdete pozitíva, ktoré nielen film, ale aj samotný život prináša. 

letterboxd.com

Pozornosť treba upriamiť aj na herecké obsadenie, či už ide o detstkých alebo dospelých hercov. Jednoznačným objavom v tejto snímke je predstaviteľ malého Thea, ktorého hrá len 14-ročný Oakes Fegley. Pozdvihnúť treba aj postavu jeho kamaráta Borisa, z ktorej síce budete mať zmiešané pocity, no len ťažko si ho nezamilujete. 

cnet.com

John Crowley dokázal celkom usporiadane zorganizovať jednotlivé udalosti vo filme bez toho, aby divák uhádol, čo sa môže diať ďalej. Aj napriek dlhšej minutáži si po filme uvedomíte, že sa v ňom dialo naozaj veľa vecí, ktoré by bola škoda vynechať. 

time.com

Zhrnutie: Stehlík je krásny tým, koľkými problémami sa zaoberá. Je smutný, náučný, ale aj veselý zároveň. Po pozretí tohto filmu, budete mať pocit, že ste videli snímku hodnú jesennej atmosféry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie