Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Názor Kinosály: Plač aj smiech v satire Králiček Jojo
Zdielať na

Názor Kinosály: Plač aj smiech v satire Králiček Jojo

Desaťročný chlapec Jojo má imaginárneho priateľa, no nie je ním hocikto. Jojo si totiž vo svojej hlave predstavuje ako svojho najlepšieho kamaráta Adolfa Hitlera. Rozhodnutý obetovať mu celý život prispôsobuje každý svoj čin tomu, aby bol Adolf spokojný. Až kým Jojo nezistí, že jeho mama doma ukrýva mladú židovku.

Zo začiatku filmu vidíte naozaj vtipné zobrazenie nie veľmi vtipného obdobia druhej svetovej vojny. Malý chlapec Jojo, ktorého bravúrne hrá Roman Griffin Davis, vám bude niektorými svojimi myšlienkami naháňať strach, no budete s ním aj súcitiť. Na druhej strane tu je jeho mama, Rosie, ktorá musí pred svojím synom ukrývať svoje názory a činy. 

wsj.com

Nie všetko však ide podľa jej predstáv. Jojo totiž objaví židovku, ktorú jeho mama ukrýva a nastáva u neho morálny problém. Na jednej strane tu je jeho najlepší kamarát (hrá ho Taika Waititi, ktorý film napísal a aj ho režíroval) a potom tu je jeho mama, ktorá ho ľúbi najviac na svete, rovnako aj on ju. Tento boj malého chlapca je nosnou témou filmu, ktorú sa skvele podarilo priniesť na plátno. 

nytimes.com

Momenty smiechu tu striedajú vážne situácie a na rovnakej sínusoide budú aj vaše emócie. Postavu herca Sama Rockwella si obľúbite takmer hneď, napriek tomu, že hrá nacistu, no v celej snímke má veľmi dôležitú úlohu. Vtipní sú aj jeho kolegovia, ktorých hrajú Rebel Wilson a Alfie Allen. 

indiewire.com

Zhrnutie: Film vás upúta od začiatku do konca, aj keď jeho atmosféra sa ku koncu jemne zmení. Zaslúži si pozornosť, najmä v dobe, keď ľudia ignorujú minulosť. Hrozným činom, ktoré sa vtedy diali sa nevysmieva, práve naopak, narába s nimi veľmi citlivo. Tento film je naozaj urobený s citom, ktorý sa v niektorých filmoch tak ťažko hľadá. Snímku určite odporúčame vidieť.