Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Názor Kinosály: Malá ríša ukazuje iný pohľad na vojnu
Zdielať na

Názor Kinosály: Malá ríša ukazuje iný pohľad na vojnu

Zdroj: House of Ukulele

Pomáha lož prežiť? Tak znie slogan nového slovensko-islandského filmu Malá ríša. Príbeh je zasadený do slovenského prostredia a tak vám bude bližší, než si môžete myslieť.

Kvalitné medzinárodné obsadenie, mrazivá atmosféra, skvelá kamera a naozaj zaujímavý príbeh. To je len pár superlatív, ktorými môžeme zo začiatku opísať film Malá ríša. Najzaujímavejším je však pravdepodobne jeho pohľad na vojnu a jej problémy cez oči rôznych postáv.

House of Ukulele

Niektorým ľuďom ide o holý život, iní sa zasa snažia z vojny vytiahnuť čo najviac. Ako to dopadne, keď sa počas druhej svetovej vojny v továrni v malom meste začnú veci uberať zvláštnym smerom? Určite sa tento príbeh dal podať oveľa dramatickejšie, no štýl a tempo, ktoré nakoniec snímka má, celkovo vyhovujú prostrediu, do ktorého je príbeh zasadený. Niektorým divákom sa však môže zdať snímka pomalá. 

House of Ukulele

Väčšina filmov odohrávajúcich sa počas vojny sa zameriava na mužský pohľad, no tentokrát vidíme, ako tieto kruté časy prežívali najmä ženy, ktoré na všetko ostali samé a častokrát ich situácia viedla k rôznym činom, na ktoré neboli hrdé. Náhľad na ich situáciu je niečo, čo nemáme možnosť vidieť často a už vôbec s takýmto dôrazom. Pozdvihnúť môžeme aj výber lokalít, ktoré sa do atmosféry filmu ideálne hodili. 

House of Ukulele

Zhrnutie: Malá ríša je možno iným filmom, než sa na prvý pohľad zdá. Vidieť ho treba najmä pre jeho príbeh, ktorý tvorcovia dostali na strieborné plátno v úctyhodnej verzii.